EN

Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon


Stichting Herdenkingspalen

Hollands Kroon


Welkom op de website van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon, opgericht op 29 maart 2019. De stichting heeft als doel het herdenken en herinneren van de vliegtuigen en bemanningsleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort in de gemeente Hollands Kroon door het plaatsen van herdenkingspalen. Hollands Kroon is ontstaan door de samenvoeging van de gemeenten Anna Paulowna, Nieuwe Niedorp, Wieringermeer en Wieringen. 

Nooit vergeten


Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 vliegtuigen neergestort in de Gemeente Hollands Kroon en de bijhorende deel van Waddenzee, Amstelmeer en IJsselmeer. De bemanningsleden van deze vliegtuigen zijn om het leven gekomen, gevangen genomen, vermist of wisten te vluchten voor de vijand. Al deze bemanningsleden willen wij herdenken. Dit om te voorkomen dat ze worden vergeten. Zij hebben gevochten voor onze vrijheid en velen van hen hebben hiervoor hun leven moeten geven. Dit mogen wij nooit vergeten.


Sponsoring


Om ons doel te bereiken willen wij herdenkingspalen plaatsen door heel de gemeente, op plaatsen waar in de nabije omgeving vliegtuigen zijn neergekomen. Voor de aanschaf van deze palen hebben wij financiële middelen nodig. Indien u interesse heeft om dit doel te ondersteunen, kunt u contact met ons opnemen via e-mailadres info@shhk.nl  Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Zie ook ons overzicht van huidige sponsoren.Actueel

SHHK ontvangt cheque van €6000,00 van Windfonds


Juni 2020 - Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon heeft vanuit het Windfonds van Windpark Wieringermeer een prachtige financiële bijdrage ontvangen. Op 3 juni vond de overhandiging van de cheque plaats bij de herdenkingspaal aan het Wagenpad. Kijk voor meer informatie op onze nieuwspagina

Herdenkingspalen en monumentenroute in het nieuws


8 mei 2020 - NH Nieuws publiceert een mooi artikel met een filmpje over de nieuwe monumentenroute. Chris Dijkshoorn en Mark Hakvoort vertellen hoe belangrijk het is dat we blijven herdenken, en dat we de piloten en bemanningsleden die voor onze vrijheid hebben gevochten niet mogen vergeten.


Bijdrage Mondriaan Fonds


Maart 2020 - Het bestuur van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon heeft onlangs een aanvraag gedaan voor een bijdrage van het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Wij zijn ontzettend blij en trots te kunnen melden dat het bestuur van het Mondriaan Fonds deze aanvraag positief heeft beoordeeld en ons een bijdrage heeft toegekend waarmee we weer een deel van ons doel kunnen realiseren, namelijk het plaatsen van meer herdenkingspalen, het verzamelen en delen van de verhalen achter de vliegtuigcrashes, en het blijven herdenken van de bemanning van deze vliegtuigen. Wij zijn enorm trots op deze waardering van het Mondriaan Fonds.

Crash Site informatie


Met de herdenkingspalen worden bemanningsleden van verschillende nationaliteiten herdacht. In de gemeente Hollands Kroon zijn bemanningsleden afkomstig uit de volgende landen neergestort:

  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
  • Polen
  • Canada
  • Australië
  • Nieuw Zeeland
  • Tsjechië
  • Nederland
  • Gemenebest
  • Duitsland / Oostenrijk

 

Bij elke herdenkingspaal komt een informatiepaneel over wat er precies is gebeurd op die locatie. Wat was hun missie. Hoe het met de bemanning is afgelopen. Om wat voor vliegtuig ging het. De informatie wordt met de grootst mogelijke zorg samengesteld door vrijwilligers.

Op de kaart staat aangegeven op welke plekken crashes hebben plaatsgevonden, en dus op welke plekken herdenkingspalen zijn of worden geplaatst. 

Geplande en gerealiseerde onthullingen van onze herdenkingspalen


Zie voor meer details en informatie over andere activiteiten onze agenda

Wanneer

Het verhaal

Waar

Bijzonderheden

14-09-2019

Wagenpad, Middenmeer

Piloot Donald Keith McFarland en bemanning van de Whitley T4279

25-10-2019

Vatrop

Piloot Ivan R Moon - P-47C Thunderbolt

Uitgesteld

Kerkweg, Anna Paulowna

Piloot D.J.H. Cheal en bemanning van Halifax II, LW343

Uitgesteld

Dolfijnweg, Slootdorp

Piloot Kenneth, R. Larkin en bemanning van Halifax JN884. Dave Loudoun, zoon van staartschutter Jock Loudoun, komt voor deze onthulling over uit Engeland. 

Uitgesteld

Schagerweg/Molenweg, Middenmeer

Piloot Josef Kalensky en bemanning van de Wellington Z8838. Afgevaardigden van de Tsjechische en Slowaakse ambassade zullen bij deze onthulling aanwezig zijn. 

Uitgesteld

Oostermiddenmeerweg/Zuiderdijkweg, Wieringerwerf

Piloot Raymond H.Bird en bemanning van de Lancaster W4769

Uitgesteld

Kolhorn

Piloot Ernest S. Clarke en bemanning van Lancaster III JB535

Uitgesteld

Groetpolderweg 21, Winkel

Piloot D.E. Larkman en bemanning van de Wellington P9286

Uitgesteld

Slikkerdijk, Wieringerwaard

Piloot J.Thomas en bemanning van de Lancaster III ED816

Uitgesteld

Molenweg 41, Wieringerwaard

Piloten G.D.Warburton en F.P.Trautman en hun bemanning van de Beaufighters NV187 en RD140.

Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon


Board of the foundation

Name

Role

Mark Hakvoort

Chairman

Chris Dijkshoorn

Treasurer

Martin Blaauw

Secretary

Board members fulfill their tasks on a voluntary basis