Crashinfo_44-49972_NL
ubersetzen

Crash-informatie 44-49972 Lutjewinkel

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de herdenkingspaal

Deze herdenkingspaal is onthuld op 25 mei 2024

Locatie van de herdenkingspaal

Consolidated B-24 Liberator 44-49972 “Rum-Collins” 453rd Bomb Group, 733rd Bomb Squadron Zoutkaag bij Lutjewinkel

Informatie over de crash

De Consolidated B-24 Liberator 44-49972 “Rum-Collins” was op 31 maart 1945 op weg naar het rangeerterrein van de Duitse stad Brunswijk voor een bombardement. Onderweg boven de Noordzee werden de boordwapens getest. In de rugkoepel ontstond kortsluiting, waardoor de mitrailleur in de motor schoot. Het vliegtuig vloog al brandend over de kust. Mensen uit de wijde omgeving zagen het toestel overvliegen. De bemanning sprong uit het vliegtuig en kwam verspreid over Winkel en Nieuwe Niedorp met hun parachute neer. De bommenwerper stortte om 08.15 uur neer.

 

Bemanningsleden Thornsen en Setser kwamen met hulp van een boer bij het klooster van Nieuwe Niedorp terecht. Via een aantal omzwervingen langs verschillende adressen staken ze op 1 mei 1945 het IJsselmeer over met een boot en kwamen ze aan in Stavoren. Deze stad was op dat moment al bevrijd door de Canadezen. De tien overige bemanningsleden werden vrij snel krijgsgevangen gemaakt door de bezetter.

De bemanning

Owens L.Hopper

First Lieutenant

Piloot

Leeftijd onbekend

United States

John Douglas McLeod

Second Lieutenant

Tweede piloot

21 jaar

United States

Harry E.Anderson

First Lieutenant

Navigator

Leeftijd onbekend

United States

Harold Edmund Prout

First Lieutenant

Navigator

20 jaar

United States

Robert M.Hughes

Second Lieutenant

Bommenrichter

Leeftijd onbekend

United States

Walter Ernest Patscheider

Second Lieutenant

Bommenrichter

20 jaar

United States

Earl Robert Thornsen

Staff Sergeant

Boordwerktuigkundige en rugkoepelschutter

20 jaar

United States

William John Pflum

Technical Sergeant

Radiotelegrafist

20 jaar

United States

Doyle E.Keefer

Technical Sergeant

Neuskoepelschutter

Leeftijd onbekend

United States

Thomas Edgar Setser

Staff Sergeant

Linker zijluikschutter

19 jaar

United States

Frank William Barry

Staff Sergeant

Rechter zijluikschutter

21 jaar

United States

John R.Sipp

Staff Sergeant

Staartschutter

Leeftijd onbekend

United States

Foto's van de onthulling

Verslagen

Eerste onthulling 2024


Op 25 mei 2024 werd de eerste herdenkingspaal van het jaar onthuld. Deze paal herinnert ons aan de bemanning van de Consolidated B24 Liberator bommenwerper die op 31 maart 1945 neerstortte. Alle 12 bemanningsleden overleefden de crash. Twee mannen bereikten met hulp de bevrijde stad Stavoren. De andere tien bemanningsleden werden krijgsgevangen gemaakt.


Op de dag van de onthulling kwamen geïnteresseerden samen in het dorpshuis van Kolhorn, waar koffie en koek klaarstonden. In het dorpshuis lagen drie propellers van de neergestorte bommenwerper, waarvan één bijna in nieuwstaat verkeerde. Opmerkelijk waren de kogelgaten van hun eigen mitrailleur, die bij een test in de motor schoot en zo de crash veroorzaakte.


Onze penningmeester Chris Dijkshoorn verwelkomde iedereen. De Gemeente Hollands Kroon werd vertegenwoordigd door locoburgemeester Mark Versteeg. Meneer Ran, die de crash als ooggetuige meemaakte, kreeg een speciaal welkom. Ook waren er veteranen aanwezig en het was de eerste onthulling zonder Dirk Bak, van wie we begin dit jaar onverwacht afscheid hebben moeten nemen. Jetty en haar zoon John, die zich verbonden voelen met onze stichting, waren er ook bij.


Na Chris' welkomstwoord gingen we naar de Kolhornerkade voor de onthulling. Locoburgemeester Mark Versteeg vertelde over de crash en benadrukte hoe bijzonder het moet zijn geweest voor die jonge soldaten om ver van huis te vechten, zonder te weten of ze ooit zouden terugkeren. Twaalf jonge mannen vochten voor onze vrijheid en hadden het geluk deze crash te overleven. Velen hadden dat geluk niet. Chris las de namen en leeftijden van de bemanningsleden voor. Ze waren allemaal tussen de 19 en 21 jaar oud.


De officiële onthulling werd gedaan door meneer Ran en Mark Versteeg. Trompettist Martien Keppel speelde het Amerikaanse volkslied, waarbij de veteranen salueerden. Na de ceremonie werden er kransen gelegd door Mark Versteeg namens de Gemeente Hollands Kroon en Petra Borst-Koorn namens de 4 mei stichting.