Crashinfo_NV187_RD140_Wieringerwaard

Crash-informatie NV187 en RD140 Wieringerwaard

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen de gemeentegrenzen van Hollands Kroon. Op het land, in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergestort. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden opgepakt of konden vluchten met behulp van het Verzet. De meeste kwamen echter om het leven en keerden niet meer terug naar hun familie en geliefden.

Botsing Bristol Beaufighters Mk TF.X NV187 QM-T en RD140 QM-A van 254 Squadron boven Watertoren Wieringerwaard

Op 17 januari 1945 stegen rond 12.35 uur beide Beaufighters op vanaf het Engelse vliegveld North Coates. Aan deze missie deden in totaal 32 Beaufighters en 23 Spitfires mee. Het doel was een konvooi dat voor de haven van Den Helder lag.


Na de aanval vloog het eskader met een wijde bocht terug over de Noordkop. Zes toestellen vlogen in de richting van de watertoren te Wieringerwaard. De voorste twee botsten echter tegen elkaar, juist toen de toren werd gepasseerd en stortten neer. De achtergebleven vier dachten dat de twee geraakt werden door geschut vanaf de grond. Hierop openden zij het vuur en de watertoren liep hierbij zware schade op. De schade is hersteld, maar niettemin nog steeds te zien. Het tragische is dat er helemaal geen afweergeschut op deze plek was. Alle vier bemanningsleden van de twee Beaufighters kwamen echter om het leven en zijn begraven op het kerkhof van Wieringerwaard.

De bemanning van NV187

Geoffrey Dutton Warburton

Flying Officer

Piloot

20 jaar

UK

James Arthur Grey

Flying Officer

Navigator

34 jaar

UK

De bemanning van RD140

Frank Paul Trautman

Flying Officer

Piloot

28 jaar

UK

Noel Evans

Flying Officer

Navigator

31 jaar

UK