Nieuws en media

Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon


Nieuws en media

September 2020

4e Herdenkingspaal in Anna Paulowna onthuld


Op 26 september 2020 stonden we stil bij de crash van de LW343 Halifax bommenwerper. Bij deze crash op 4 december 1943 kwamen vier van de zeven bemannningsleden direct om te leven. De andere drie werden krijgsgevangenen.


De bemanningsleden van de Halifax kwamen uit Canada en het Verenigd Koninkrijk. De ambassades van beide landen waren vertegenwoordigd bij de officiele onthulling van de herdenkingspaal. Ook de locoburgemeester van de gemeente Hollands Kroon was bij de plechtigheid aanwezig.


Er was, net als voor de vorige onthulling in Kolhorn, weer veel belangstelling. De bezoekers zagen hoe de herdenkingspaal werd onthuld door de heer Cor Zwirs en locoburgemeester Mary van Gent. De ceremonie was indrukwekkend door de aanwezigheid van een aantal veteranen, en door het spelen van de volksliederen en de Last Post, waarvoor het verkeer op de Kerkweg even werd stilgelegd.


Bij de herdenkingspaal werden bloemen en kransen gelegd, en in toespraken van de locoburgemeester van Hollands Kroon en van Sergeant Jo-Anne Wisemen van de Canadese ambassade werd eens te meer duidelijk dat we nooit mogen vergeten dat zoveel jonge helden zijn omgekomen voor onze vrijheid. Cor Zwirs deelde op bevlogen wijze zijn herinneringen uit die tijd. Mooie anekdotes deelde hij met de bezoekers, zowel bij de herdenkingspaal als later in de middag in het Streekmuseum Oud Anna Paulowna. Chris Dijkshoorn van onze stichting had de organisatie van deze dag voor zijn rekening genomen, en aan de hand van de vele positieve reacties kunnen we concluderen dat het een zeer geslaagde middag was. Matthijs van NH Nieuws deed, zoals voor alle voorgaande onthullingen verslag in een video. Kijk voor meer foto's op onze fotopagina

September 2020

Herdenkingspaal in Kolhorn onthuld


In het jaar van 75 jaar bevrijding stonden 8 onthullingen op het programma van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. Door het coronavirus liep dat helaas anders. Maar op 5 september was het dan zover. De eerste onthulling van 2020!


Chris Dijkshoorn van onze stichting verzorgde het programma voor deze dag. In een woord vooraf door Chris vertelde hij dat een brokstuk van de gecrashte Lancaster terechtkwam op het huis waar hij nu met zijn gezin woont. Drie van de zeven bemanningsleden waren jonge Australische mannen. Matthew Neuhaus, de Australische Ambassadeur was voor deze gelegenheid met zijn vrouw naar Kolhorn gekomen, en verwoordde in zijn speech goed dat de vrijheid die wij nu zo normaal vinden te danken is aan het heldenwerk van deze, en al die andere jonge soldaten, waarvan er zoveel hun leven hebben verloren in deze strijd.


Wilhelmina Struik was als 15-jarig meisje ooggetuige van de crash van de Lancaster. Haar verhalen en herinneringen deelde ze met Chris. Samen met Matthew Neuhaus onthulde Wilhelmina de herdenkingspaal. Een mooie ceremoniële plechtigheid waarbij Dirk Bak de volksliederen van Australië, Groot-Brittannië en Nederland speelde.


Na de onthulling verplaatste het gezelschap zich naar de begraafplaats waar de omgekomen bemanningsleden van de Lancaster begraven zijn. Na een toespraak van de Burgemeester van Hollands Kroon, Rian van Dam, legde zij samen met de Australische Ambassadeur een krans bij de gedenksteen die is opgedragen aan deze jonge soldaten. Dirk Bak bracht hierbij The Last Post ten gehore. De aanwezigheid van maar liefst 10 veteranen completeerde de ceremoniële handelingen bij de herdenkingspaal en op de begraafplaats. 


Museum OpZeeLand en museum de Turfschuur hadden speciaal voor deze gelegenheid de deuren geopend. Bezoekers kregen hier interessante informatie onder het genot van koffie, thee en Australische wijn.


De lokale pers deed verslag van de middag. NH Nieuws publiceerde een korte samenvatting, klik hier voor een weergave hiervan. Voor een uitgebreide weergave in foto's, ga naar onze fotopagina


Juni 2020

SHHK Ontvangt cheque van Windfonds Wieringermeer


Wij zijn erg trots en blij dat we onlangs vanuit het Windfonds van Windpark Wieringermeer een welkome bijdrage van € 6.000,00 hebben ontvangen. Het bestuur van Stichting Windloket overhandigde op 3 juni 2020 de cheque aan de bestuursleden van onze stichting. De overhandiging van de cheque werd vastgelegd in dit filmpje.


Ook het Noordhollands Dagblad vond dit nieuws reden voor een kort interview met Chris en een artikel in de krant van 15 juni jl.


Mei 2020

Chris en Mark op NH Nieuws over de monumentenroute


NH Nieuws publiceert een mooi artikel met een filmpje over de nieuwe monumentenroute. Chris Dijkshoorn en Mark Hakvoort vertellen hoe belangrijk het is dat we blijven herdenken, en dat we de piloten en bemanningsleden die voor onze vrijheid hebben gevochten niet mogen vergeten.
Maart 2020

Bijdrage Mondriaanfonds


Het bestuur van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon heeft onlangs een aanvraag gedaan voor een bijdrage van het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Wij zijn ontzettend blij en trots te kunnen melden dat het bestuur van het Mondriaan Fonds deze aanvraag positief heeft beoordeeld en ons een bijdrage heeft toegekend waarmee we weer een deel van ons doel kunnen realiseren, namelijk het plaatsen van meer herdenkingspalen, het verzamelen en delen van de verhalen achter de vliegtuigcrashes, en het blijven herdenken van de bemanning van deze vliegtuigen. Wij zijn enorm trots op deze waardering van het Mondriaan Fonds.
April 2020

Geen onthullingen, wel in het nieuws


Het Noordhollands Dagblad besteedt in een artikel aandacht aan 75 jaar bevrijding, en alle voorbereidingen die zijn getroffen voor een grootse viering daarvan.

Op 5 mei staan er door de coronacrisis helaas nog geen 10 herdenkingspalen zoals oorspronkelijk gepland.  Bij het artikel poseert Burgemeester Rian van Dam voor een van onze twee vorig jaar geplaatste  herdenkingspalen.
Oktober 2019

Officiele onthulling van de 2e herdenkingspaal


Op 25 oktober 2019 is de herdenkingspaal voor Ivan R Moon geplaatst en onthuld op Vatrop. Op de kruising van de Vatropperweg en de Gemenelandseweg vond de plechtigheid plaats waarvan NH-Nieuws verslag deed, 

September 2019

De officiele onthulling van onze eerste herdenkingspaal is een feit


Op de plek waarbij in 1941 de bemanning van een Engelse Whitley-bommenwerper om het leven kwam, is op 14 september 2019 het eerste monument geplaatst van de stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. Er moeten er uiteindelijk veertig palen komen die de verhalen van al de omgekomen mannen levend houden. NH Nieuws deed uitgebreid verslag van deze gebeurtenis

April 2019

De oprichting van SHHK in de media


Op 18 april 2019 besteedt NH-nieuws aandacht aan de oprichting van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. Klik hier voor weergave.

April 2019

De oprichting van SHHK in de media


Op 17 april 2019 publiceert Medemblik Actueel op hun YouTube-kanaal een interview met Mark en Chris over de oprichting van Stichting Herdenkingpalen Hollands Kroon. 

Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon


Bestuursleden van de Stichting:

Naam

Functie

Mark Hakvoort

Voorzitter

Chris Dijkshoorn

Penningmeester

Martin Blaauw

Secretaris

Alle bestuursleden voeren hun functie onbezoldigd uit.

Documenten van de Stichting: