SHHK in het nieuws
ubersetzen

Onze stichting in het nieuws

DirkBak - 8
DirkBak - 14
DirkBak - 3
DirkBak - 4
DirkBak - 10
DirkBak - 11
DirkBak - 1
DirkBak - 7
DirkBak - 5
DirkBak - 12
DirkBak - 13
DirkBak - 15

Ter herinnering aan Dirk Bak


Wij kregen het verdrietige nieuws dat Dirk Bak helaas onverwachts op 16 januari 2024 is overleden.


Dirk, de bezielende trompettist, wiens aanwezigheid een gegeven was bij al onze onthullingen en herdenkingen.

Dirk, die altijd tot in de puntjes voorbereid was en op onnavolgbare wijze The Last Post blies evenals alle volksliederen van de landen van herkomst van gecrashte bemanningsleden.

Dirk, die altijd met gevoel een eerbetoon blies voor hen die de hoogste prijs betaalden voor onze vrijheid.

Dirk, altijd was je erbij, samen met Jetty, samen een twee-eenheid.


De bestuursleden van SHHK, Mark, Chris en Martin willen je bedanken voor je tomeloze inzet en wij wensen Jetty en familie heel veel sterkte toe.


Het bestuur in het zonnetje


Het bestuur van onze stichting is op 18 november in het zonnetje gezet. Met een enorm trots gevoel kijken wij terug op deze zaterdagmiddag waar we geëerd werden met de Vrienden van de Veteranenspeld.


Deze werden opgespeld namens de directie NL Veteraneninstituut door kapitein Ad Potters, door gepensioneerd marineofficier en voorzitter van de Veteranencontactgroep Wieringen/Hollands Kroon Dick Doornik, en door oud-marineofficier en voorzitter van de Stichting Veteranen Inloophuis Noord-Holland Noord Frans van Zwam.


Het plechtige moment werd voorafgegaan door toespraken van Ad Potters, Frans van Zwam en burgemeester van de gemeente Hollands Kroon, Rian van Dam. Onze voorzitter, Mark Hakvoort, vertelde ook namens de andere bestuursleden Chris Dijkshoorn en Martin Blaauw verrast maar vooral vereerd te zijn zich nu “vriend van Veteranen” te mogen noemen.


Kruisjes bij graven van Nederlandse vliegeniers in Engeland

 

Sinds een aantal jaar hebben wij contact met de Engelse organisatie Free Czechoslovak Air Force Associates (FCAFA). Deze organisatie herdenkt de ongeveer 2500 Tsjechoslowaken die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Royal Air Force hebben gediend. Ook in Hollands Kroon zijn twee bommenwerpers neergestort waarvan de bemanning afkomstig was uit Tsjechoslowakije. Voor beide vliegtuigen zijn inmiddels herdenkingspalen geplaatst en onthuld. Hierover is er veel contact met deze organisatie. Dankzij deze organisatie hadden wij de mogelijkheid om bij de berging in Nieuwe Niedorp aanwezig te zijn.

 

Recent kregen we de foto met de kruisjes opgestuurd door Tom Dolezal, Bestuurslid van de FCAFA. Tom melde dat hij deze kruisjes, met onze website erop, ging plaatsen op de Commonwealth War Graves Cemetery in Brookwood en Hawkinge. Op beide begraafplaatsen liggen namelijk 12 Nederlanders begraven. Deze mannen dienden bij de Nederlandse squadrons die onder de Royal Air Force vlogen. Van de twaalf mannen kwam er maar één om het leven door vijandelijk vuur. Elf kwamen door een ongeluk om het leven, waarvan er acht om het leven kwamen doordat twee Nederlandse vliegtuigen tegen elkaar aan botsten. Voor ons waren dit onbekende verhalen, maar door het gebaar van FCAFA hebben deze verhalen meer bekendheid gekregen en vinden wij dat deze mannen niet vergeten mogen worden.

 

 Het gaat om de volgende personen:


Begraafplaats Brookwood:

- E.E.G. de Preter

- W.C. Dobson

- P. Engels

- J.A. IJsselstein

- P. Kwast

- J. Meester

- T.P. Mensingh

- G. Mulder

- R.D. Stoffels

- J.H. van Hagen

Begraafplaats Hawkinge:

- G.P.C. de Neve

- L.D. Wolters

Eerste presentatie SHHK van 2023 bij OTMV


Op 27 januari gaf onze voorzitter Mark Hakvoort een presentatie over Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon bij de OTMV. Zo'n zes jaar geleden, nog vóór de oprichting van onze stichting, gaf Mark hier al eens een lezing over de crash van de JN884 aan de Dolfijnweg. In die zes jaar is er veel gebeurd en zijn er inmiddels 16 herdenkingspalen geplaatst en onthuld. Er was dus voldoende stof voor een nieuwe presentatie vaij de OTMV (Oude Trekker en Motoren Vereniging)

Na de pauze van de ledenvergadering vertelde Mark, begeleid door interessant beeldmateriaal, zijn verhaal in de Maurits bar in Niedorp. 

Interview bestuursleden 

In de aanloop naar de onthulling van de 16de, en voor 2022 laatste, herdenkingspaal werden de bestuursleden van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon geinterviewd door Winnie van Galen van het Noordhollands Dagblad. 

Het resultaat was een mooi en uitgebreid artikel in het regio-katern van het NHD op 10 oktober 2022

Presentatie Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon bij de lokale veteranendag. 

Op 24 september was de jaarlijkse lokale veteranendag, georganiseerd door De Gemeente Schagen en comité Veteranen Schagen. Onze stichting was uitgenodigd om hier te vertellen over onze activiteiten. In dorpshuis Ahoj in Tuitjenhorn keken en luisterden ongeveer 50 bezoekers naar de presentatie die Chris Dijkshoorn gaf. 


Foto's: Pierre Mettes

Familie James Stewart bezoekt herdenkingspaal en begraafplaats Middenmeer

James Stewart was boordwerktuigbouwkundige op de Halifax JN884 die op 26 juli 1943 neerstortte aan de Dolfijnweg bij Slootdorp. Op 16 april 2022 onthulden wij een herdenkingspaal voor de bemanning van dit toestel. Bij deze onthulling was familie van Jock Ernst Loudoun, schutter aan boord van dit toestel aanwezig.


Op 9 juli 2022 ontving Mark Hakvoort, onze voorzitter, familie van James Stewart. Alan (zoon van James' zus) en Sue Riddel waren in Nederland en bezochten de herdenkingspaal aan de Dolfijnweg. Daarnaast legden zij bloemen bij het graf van Stewart op de begraafplaats in Middenmeer. Het was een emotionele en mooie ervaring volgens Alan en Sue. 

Krans en herdenking voor Raymond Kennedy op de begraafplaats in Middenmeer

Op zondag 26 juni 2022 is het nationaal monument "Missing Airmen" onthuld in het IJsselmeer bij Molkwerum. Dit monument herdenkt de vele vliegeniers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en blijvend vermist zijn geraakt. Zij hebben de hoogste prijs gegeven voor onze vrijheid. De onthulling van dit moment kreeg veel belangstelling van onder meer de landelijke pers.


Voor deze gelegenheid waren er ook nabestaanden overgekomen van omgekomen bemanningsleden van de gecrashte Stirling EH889. Een van de bemanningsleden van dit toestel, Sergeant Raymond Kennedy, ligt begraven op de begraafplaats in Middenmeer. De dag voorafgaand aan de onthulling van het nationaal monument organiseerde Stichting Molkwar 2000 een tour langs langs belangrijke locaties zoals de herdenkingspaal voor de Stirling in Medemblik, de plek waar de bezetter de dijk opblies waardoor de Wieringermeerpolder onder water gezet werd en dus ook de begraafplaats in Middenmeer. Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon zorgde voor de ontvangst van de circa 30 gasten.


Fekke Bandstra van Stichting Molkwar 2000 herdacht Raymond Kennedy in een toespraak waarna er een krans bij zijn graf gelegd werd, het Engelse volkslied gespeeld werd en een minuut stilte in acht werd genomen. Martin Blaauw van SHHK vertelde de nabestaanden en andere gasten over hoe onze stichting met herdenkingspalen de herinneringen aan omgekomen en vermiste bemanningsleden levend houdt.


Er waren nabestaanden van Thomas Fraser McCrorie (RAF), William Stuckey (RAF), Robert en Richard Todd (RCAF) en James Leonard Richard (RNZAF). De familie van Grainger en Kennedy kon de reis helaas niet maken.  

De NOS deed uitgebreid verslag van de onthulling van het nationaal monument. Klik op de afbeelding om dit verslag te zien. 

Chris Dijkshoorn geïnterviewd bij Noordkop Radio


17 april 2021 - Onze penningmeester, Chris Dijkshoorn, is 17 april geïnterviewd in een live-uitzending op Noordkop Radio, de radiozender van Hollands Kroon. Chris vertelde in deze uitzending o.a. over de oprichting van onze stichting, hoe het idee voor het oprichten van de stichting is ontstaan.


Ook vertelde Chris over wat we tot nu toe hebben bereikt, en dat er donaties nodig zijn om onze toekomstplannen te kunnen realiseren.


Met nog ruim twee weken te gaan tot dodenherdenking, was dit een mooi moment voor het interview. 


Gedachtegoed SHHK naar volgende generatie?


april 2021 - Brent Dijkshoorn is hier druk bezig met zijn eigen Lancaster.


Mooi om te zien dat ook de jeugd zich bezighoudt met het namaken van herdenkingspalen.


SHHK Ontvangt cheque van Windfonds Wieringermeer


Juni 2020, Wij zijn erg trots en blij dat we onlangs vanuit het Windfonds van Windpark Wieringermeer een welkome bijdrage van € 6.000,00 hebben ontvangen. Het bestuur van Stichting Windloket overhandigde op 3 juni 2020 de cheque aan de bestuursleden van onze stichting. De overhandiging van de cheque werd vastgelegd in dit filmpje.


Ook het Noordhollands Dagblad vond dit nieuws reden voor een kort interview met Chris en een artikel in de krant van 15 juni jl.


Bijdrage Mondriaanfonds


Mei 2020, Het bestuur van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon heeft onlangs een aanvraag gedaan voor een bijdrage van het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Wij zijn ontzettend blij en trots te kunnen melden dat het bestuur van het Mondriaan Fonds deze aanvraag positief heeft beoordeeld en ons een bijdrage heeft toegekend waarmee we weer een deel van ons doel kunnen realiseren, namelijk het plaatsen van meer herdenkingspalen, het verzamelen en delen van de verhalen achter de vliegtuigcrashes, en het blijven herdenken van de bemanning van deze vliegtuigen. Wij zijn enorm trots op deze waardering van het Mondriaan Fonds.


Chris en Mark op NH Nieuws over de monumentenroute


MEI 2020, NH Nieuws publiceert een mooi artikel met een filmpje over de nieuwe monumentenroute. Chris Dijkshoorn en Mark Hakvoort vertellen hoe belangrijk het is dat we blijven herdenken, en dat we de piloten en bemanningsleden die voor onze vrijheid hebben gevochten niet mogen vergeten.


Geen onthullingen, wel in het nieuws


April 2020, Het Noordhollands Dagblad besteedt in een artikel aandacht aan 75 jaar bevrijding, en alle voorbereidingen die zijn getroffen voor een grootse viering daarvan.

Op 5 mei staan er door de coronacrisis helaas nog geen 10 herdenkingspalen zoals oorspronkelijk gepland.  Bij het artikel poseert Burgemeester Rian van Dam voor een van onze twee vorig jaar geplaatste  herdenkingspalen.


De officiele onthulling van onze eerste herdenkingspaal is een feit


September 2019, Op de plek waarbij in 1941 de bemanning van een Engelse Whitley-bommenwerper om het leven kwam, is op 14 september 2019 het eerste monument geplaatst van de stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. Er moeten er uiteindelijk veertig palen komen die de verhalen van al de omgekomen mannen levend houden. NH Nieuws deed uitgebreid verslag van deze gebeurtenis

April 2019

De oprichting van SHHK in de media


Op 18 april 2019 besteedt NH-nieuws aandacht aan de oprichting van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. Klik hier voor weergave.

April 2019

De oprichting van SHHK in de media


Op 17 april 2019 publiceert Medemblik Actueel op hun YouTube-kanaal een interview met Mark en Chris over de oprichting van Stichting Herdenkingpalen Hollands Kroon. 

Fietstocht ter herinnering aan wapentransport in 1945


20 december 2020 - Op 23 januari 1945 vond er een transport per fiets plaats van wapens en springstoffen van de Wieringermeer naar Amsterdam. Geert Koekoek was daarbij en vertelt hierover in dit artikel met video van Matthijs Gemmink van NH Nieuws. Op dezelfde datum in 2021 wordt deze tocht nogmaals gefietst. Je kunt je aanmelden als je belangstelling hebt.