Crashinfo_ED816_Wieringerwaard
ubersetzen

Crash-informatie ED 816 Wieringerwaard

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de herdenkingspaal

Deze herdenkingspaal is onthuld op 30 oktober 2021, samen met de herdenkingspaal voor de Beaufighters NV187/RD140

Locatie van de herdenkingspaal

AVRO Lancaster Mk III 

Informatie over de  crash

De Lancaster was op 12 juni 1943 om 23.04 uur vertrokken vanaf het vliegveld Bourn in Engeland. Op de terugweg van een bombardement op de Duitse stad Bochum werd het toestel om 02.20 uur neergeschoten door een Messerschmitt Bf110 gevlogen door Oberleutnant Werner Husemann. De Lancaster stortte neer op het land van P. Visser aan de Slikkerdijk.


Vier van de zeven bemanningsleden wisten met hun parachute het vliegtuig te verlaten en veilig te landen. Kort daarna werden Thomas, Hanrahan, Robertson en Bloomfield opgepakt en na ondervraging afgevoerd naar een krijgsgevangenkamp. Doyle en Beard gelden nog altijd als vermist. Het lichaam van Bromley werd ruim twee weken later gevonden in een korenveld, niet ver van de crashlocatie. Hij is op het kerkhof van Wieringerwaard begraven.

De bemanning

John Thomas

Flight Sergeant

Piloot

23 jaar

Verenigd Koninkrijk

Charles James Hanrahan

Sergeant

Boordwerktuigkundige

30 jaar

Verenigd Koninkrijk

McIvor Robertson

Flight Sergeant

Navigator

28 jaar

Verenigd Koninkrijk

Ewan Bloomfield

Sergeant

Bommenrichter

22 jaar

Verenigd Koninkrijk

William Edward Doyle

Sergeant

Radiotelegrafist

Leeftijd onbekend

Verenigd Koninkrijk

Leslie Thomas Beard

Sergeant

Schutter

20 jaar

Verenigd Koninkrijk

Reginald Bromley

Sergeant

Schutter

Leeftijd onbekend

Verenigd Koninkrijk

Foto's van de onthulling

Verslagen en persberichten

Onthulling van 2 herdenkingspalen in Wieringerwaard


Op 30 oktober zijn er 2 herdenkingspalen onthuld. Deze palen staan aan de Molenweg en de Slikkerdijk in Wieringerwaard.


Voor de officiële onthulling werd in de watertoren gespeecht door Chris Dijkshoorn van onze Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon en Rian van Dam, burgemeester van de Gemeente Hollands Kroon. In verband met de weersomstandigheden waren wij enorm blij met de gastvrijheid van Sven Rickli, hij zorgde ervoor dat de plechtigheden binnen in de prachtige watertoren konden plaatsvinden. Bij de ingang van de watertoren hangt een krantenartikel over de crash met de Beaufighters en een onderdeel van een van de toestellen waar zelfs een serienummer nog duidelijk leesbaar is. 

Op de begraafplaats werden kransen en bloemen gelegd bij de graven van de omgekomen bemanningsleden, en bij het graf van Teun Wonder. Dirk Bak blies de Last Post, gevolgd door een minuut stilte. Mede door de aanwezigheid van veteranen uit Schagen en Hollands Kroon werd het weer een geslaagde dag. Burgemeester van Dam benadrukte nog maar eens hoe belangrijk het is om de jonge helden, vaak twintigers, te blijven herdenken. Zij stapten in hun toestel voor onze vrijheid en wisten nooit zeker of ze weer thuis zouden komen. 


Chris vertelde over beide crashes. Op 13 juni 1943 stortte er een Engelse Avro Lancaster III bommenwerper neer in het weiland aan de Slikkerdijk. Vier bemanningsleden wisten uit het vliegtuig te springen en zijn kort daarna opgepakt. Twee bemanningsleden worden nog altijd vermist. Eén bemanningslid werd twee weken na de crash gevonden in een korenveld en ligt begraven op de begraafplaats van Wieringerwaard. 


Op 17 januari 1945 vlogen twee Engelse Bristol Beaufighters tegen elkaar aan net voorbij de Watertoren. De bemanningsleden van beide vliegtuigen kwamen om het leven. Ook zij liggen op de begraafplaats van Wieringerwaard begraven. 

Ook vertelde Chris over Teun Wonder. Een 16 jarige jongen die in 1944 om het leven kwam door Engelse jagers. Teun ligt begraven vlak bij de bemanningsleden die we vandaag herdenken. De broer en zus van Teun onthulden de informatiepanelen op de paal voor de watertoren. In de watertoren werden de volksliederen van Nederland en Engeland geblazen door trompettist Dirk Bak. De volksliederen klonken deze keer extra mooi door de akoestiek van de watertoren. 

NH Nieuws doet verslag van de onthullingen in Wieringerwaard

Verslag van Reg!o Noordkop

onthullingen in Wieringerwaard