Crashinfo_ED816_Wieringerwaard

Crash-informatie ED 816 Wieringerwaard

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen de gemeentegrenzen van Hollands Kroon. Op het land, in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergestort. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden opgepakt of konden vluchten met behulp van het Verzet. De meeste kwamen echter om het leven en keerden niet meer terug naar hun familie en geliefden.

Vliegtuigcrash AVRO Lancaster Mk II ED816 OF-U van 97 Squadron aan de Slikkerdijk te Wieringerwaard

De Lancaster was op 12 juni 1943 om 23.04 uur vertrokken vanaf het vliegveld Bourn in Engeland. Op de terugweg van een bombardement op de Duitse stad Bochum werd het toestel om 02.20 uur neergeschoten door een Messerschmitt Bf110 gevlogen door Oberleutnant Werner Husemann. De Lancaster stortte neer op het land van P. Visser aan de Slikkerdijk.


Vier van de zeven bemanningsleden wisten met hun parachute het vliegtuig te verlaten en veilig te landen. Kort daarna werden Thomas, Hanrahan, Robertson en Bloomfield opgepakt en na ondervraging afgevoerd naar een krijgsgevangenkamp. Doyle en Beard gelden nog altijd als vermist. Het lichaam van Bromley werd ruim twee weken later gevonden in een korenveld, niet ver van de crashlocatie. Hij is op het kerkhof van Wieringerwaard begraven.

De bemanning

John Thomas

Flight Sergeant

Piloot

23 jaar

UK

Charles James Hanrahan

Sergeant

Boordwerktuigkundige

30 jaar

UK

McIvor Robertson

Flight Sergeant

Navigator

28 jaar

UK

Ewan Bloomfield

Sergeant

Bommenrichter

22 jaar

UK

William Edward Doyle

Sergeant

Radiotelegrafist

Leeftijd onbekend

UK

Leslie Thomas Beard

Sergeant

Schutter

20 jaar

UK

Reginald Bromley

Sergeant

Schutter

Leeftijd onbekend

UK