Crashinfo_Z8838_Middenmeer

Crash-informatie Z8838 Middenmeer

In de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen de gemeentegrenzen van Hollands Kroon. Op het land, in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergestort. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden opgepakt of konden vluchten met behulp van het Verzet. De meeste kwamen echter om het leven en keerden niet meer terug naar hun familie en geliefden.

Crash van Vickers Wellington Mk IC Z8838 KX-Z van 311 Squadron bij de Molenweg te Middenmeer 


De Vickers bommenwerper was in de avond van 11 april 1942 om 22.01 uur opgestegen vanaf het vliegveld East Wretham. Het doel van deze missie was de stad Essen. De bemanning was afkomstig uit het toenmalige Tsjechoslowakije. Het vliegtuig werd om 00.23 uur op de heenweg neergeschoten door een Duitse nachtjager. Verantwoordelijk hiervoor was Oberleutnant Helmut Lent. Hij was opgestegen vanaf het vliegveld Leeuwarden.


Het vliegtuig vloog brandend door de lucht, waarna het aan de Molenweg neerstortte. Alle zes bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Zij werden allen begraven op de Militaire Erebegraafplaats te Huisduinen. Nu liggen zij in een collectief graf op de British Commonwealth War Grave Cemetery nabij Bergen op Zoom.

De bemanning

Josef Kalenský

Sergeant

Piloot

25 jaar

CZ

Karel Kodeš

Sergeant

Tweede piloot

21 jaar

SK

Karel Rychnovský

Flying Officer

Waarnemer

23 jaar

CZ

Jan Peprníček

Sergeant

Radiotelegrafist

22 jaar

CZ

Josef Politzer

Sergeant

Schutter

28 jaar

SK

Josef Hrdina

Flight Sergeant

Schutter

30 jaar

CZ