Crashinfo_Z8838_Middenmeer

Crash-informatie Z8838 Middenmeer

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de onthulling van de herdenkingspaal voor deze crash

Deze herdenkingspaal is onthuld op 9 oktober 2021

Locatie van de herdenkingspaal

Crash van Vickers Wellington Mk IC Z8838 KX-Z van 311 Squadron bij de Molenweg te Middenmeer

Informatie over de  crash

De Vickers bommenwerper was in de avond van 11 april 1942 om 22.01 uur opgestegen vanaf het vliegveld East Wretham. Het doel van deze missie was de stad Essen. De bemanning was afkomstig uit het toenmalige Tsjechoslowakije. Het vliegtuig werd om 00.23 uur op de heenweg neergeschoten door een Duitse nachtjager. Verantwoordelijk hiervoor was Oberleutnant Helmut Lent. Hij was opgestegen vanaf het vliegveld Leeuwarden.


Het vliegtuig vloog brandend door de lucht, waarna het aan de Molenweg neerstortte. Alle zes bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Zij werden allen begraven op de Militaire Erebegraafplaats te Huisduinen. Nu liggen zij in een collectief graf op de British Commonwealth War Grave Cemetery nabij Bergen op Zoom.

De bemanning

Josef Kalenský

Sergeant

Piloot

25 jaar

CZ

Karel Kodeš

Sergeant

Tweede piloot

21 jaar

SK

Karel Rychnovský

Flying Officer

Waarnemer

23 jaar

CZ

Jan Peprníček

Sergeant

Radiotelegrafist

22 jaar

CZ

Josef Politzer

Sergeant

Schutter

28 jaar

SK

Josef Hrdina

Flight Sergeant

Schutter

30 jaar

CZ

Herdenking Tsjechoslowaakse bemanning Wellington bommenwerper 11 april 2022

Het is dit jaar 80 jaar geleden dat een Wellington bommenwerper neerstortte op het land van de familie Bakker, de toenmalige grondgebruiker. In oktober 2021 hebben wij een herdenkingspaal geplaatst voor de bemanning. Op deze pagina vindt u alle informatie over deze gebeurtenis, de bemanning, de locatie van de herdenkingspaal, foto's, verslagen en persberichten. 


Op 11 april 2022 heeft onder grote belangstelling een herdenking plaatsgevonden voor deze bemanningsleden. Maar liefst zo'n 50 belangstellenden woonden de herdenking bij. Genodigden en belangstellenden verzamelden bij Brasserie Wings bij vliegveld Middenmeer. In de speeches van onze voorzitter Mark Hakvoort en vertegenwoordigers van de Tsjechische en Slowaakse ambassade werd de gebeurtenis van tachtig jaar geleden toegelicht, maar er werd ook stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne, nu zo dicht bij huis. Een speciaal welkom was er voor Mr, Pavel Holomek, Ms. Gabriella Holomek en Paul Holomek, familie van de copiloot van het neergestorte toestel.

Na de toespraken vertrok het gezelschap naar de herdenkingspaal aan de Molenweg waar Dirk Bak The Last Post en de twee volksliederen ten gehore bracht. Ook de veteranen Hollands Kroon waren weer ruim vertegenwoordigd. Burgemeester van Dam van Hollands Kroon sprak de bezoekers toe en benadrukte hoe belangrijk het is om te blijven herdenken. Er zijn nu 10 palen geplaatst en onthuld en er volgen er nog zo’n dertig. Ter nagedachtenis aan de bemanningsleden werd twee minuten stilte gehouden. Tot slot werden er bij de herdenkingspaal kransen gelegd door Mr. Jozef KUŠLITA van de Slowaakse ambassade, Mr. Cenek Hajny van de Tsjechische ambassade, de veteranen Hollands Kroon, de familie Holomek, burgemeester van Dam, Willy de Bruin - Bakker en Harry Doesburg.

NH Nieuws maakte een verslag van deze dag met foto's en video. 

Foto's van de herdenking op 11 april 2022

Foto's van de onthulling

Verslagen en persberichten

Indrukwekkende onthulling herdenkingspaal Z8838 bij Middenmeer op 9 oktober 2021


9 oktober 2021 - Onder grote belangstelling is op 9 oktober herdenkingspaal Z8838 onthuld. Willy de Bruin-Bakker verrichtte de officiële handeling onder toeziend oog van omwonenden en veel andere belangstellenden.

 

Deze zonnige zaterdagmiddag begon in Wieringerwerf, waar genodigden koffie en koek aangeboden kregen door het Historisch Genootschap Wieringermeer in de Cultuurschuur. Daar waren ook eerder opgegraven onderdelen te bezichtigen die eerder deze week aan onze stichting beschikbaar werden gesteld door Wim Braak. In de Cultuurschuur werden toespraken gehouden door vertegenwoordigers van de Tsjechische en Slowaakse ambassades, Katerina Sequensova en Jozef Kušlita. Ook kwamen Fred de Vries namens het Historisch Genootschap Wieringermeer en Harry Doesburg namens 311 Squadron Association uit Engeland aan het woord. De organisatie van deze dag was in handen van de voorzitter van onze stichting, Mark Hakvoort.

Na de bijeenkomst in de Cultuurschuur vertrok het gezelschap naar de plaats waar de herdenkingspaal onthuld werd, de Molenweg bij Middenmeer. Mark benadrukte hier hoe belangrijk het is dat we blijven herdenken en dat de helden die voor onze vrijheid hebben gestreden nooit vergeten mogen worden. De namen van de zes jonge mannen die aan de Molenweg zijn gesneuveld werden genoemd. Ze waren tussen de 21 en 30 jaar jong toen hun Wellington bommenwerper door een Duitse nachtjager werd neergehaald. De onthullingsceremonie was indrukwekkend. Dirk Bak blies met zijn trompet de Tsjechische en Slowaakse volksliederen, en na "The Last Post" werd een minuut stilte gehouden. De aanwezigheid van maar liefst elf veteranen uit Hollands Kroon en Schagen, onder leiding van Dirk Doornik, maakte dat het een prachtige ceremonie werd.

Burgemeester van Hollands Kroon, Rian van Dam, maakte in haar toespraak nog eens duidelijk dat de zes omgekomen bemanningsleden echte helden zijn die voor onze vrijheid hun leven hebben gegeven, en met hen nog vele anderen.

 

Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon is er trots op dat we wederom zoveel bezoekers hebben gehad op deze middag. Niet alleen (oud)bewoners van de Molenweg en Schagerweg, maar ook de Historische Verenigingen van o.a. De Wieringermeer, Wieringen, Medemblik en Hoogwoud waren vertegenwoordigd. Het doel van onze stichting is om te herdenken en niet te vergeten, daar heeft deze middag zeker aan bijgedragen. De Tsjechische media, Czech TV en Czech Radio en de Slowaakse TV hebben daar ook een belangrijke rol in gespeeld.


Op de pagina nieuws en media vindt u links naar andere media waar Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon aandacht krijgt voor onze activiteiten.


Internationale aandacht in de Tsjechische en Slowaakse media.


Slowaakse ambassade in Nederland :

verslag op Facebook

Slowakije : Správy RTVS


Tsjechië : een verslag van Vikto Daněk


NH Nieuws over de onthulling van onze 7e herdenkingspaal


Meerpeen.nl met een eigen verslag en videoreportage van de ceremonie aan de Molenweg