Crashinfo_V8325_NL
ubersetzen

Crash-informatie V8325 Amstelmeer

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de herdenkingspaal

Deze herdenkingspaal wordt onthuld op 7 september 2024

Locatie van de herdenkingspaal

De locatie voor deze herdenkingspaal is nog niet bekend

Beaufighter Mk If V8325 WM-A 68 Squadron Amstelmeer

Informatie over de crash

Op 18 februari 1943 om 21.05 uur vertrok de Beaufighter V8325 vanaf het Engelse vliegveld Coltishall voor een operatie op het eiland Vlieland. Boven Texel werd het vliegtuig rond 23.03 uur door Duits luchtafweergeschut neergeschoten. Squadron Leader Winward maakte met hoge snelheid een noodlanding op het Amstelmeer.

 

Bij de crash raakte hij bewusteloos en kwam weer bij bewustzijn toen het toestel op de bodem lag. Hij wist naar de oppervlakte te zwemmen en zichzelf in de dinghy te hijsen. Later is hij door een bootje weggesleept. Aan de crash hield hij een gebroken arm over en een verlamde hand. Flying Officer Wood had minder geluk en wist niet uit het vliegtuig te komen. Zijn lichaam spoelde een paar dagen later aan in de haven van De Haukes. Na eerst met militaire eer begraven te zijn in Huisduinen werd Flying Officer Wood na de oorlog in Bergen op Zoom herbegraven.

De bemanning

William Dudley Winward

Squadron Leader

Piloot

27 jaar

Verenigd Koninkrijk

Charles Kenneth Wood

Flying Officer

Navigator

23 jaar

Verenigd Koninkrijk