Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.
Deze herdenkingspaal is onthuld op 2 juli 2022
Vickers Wellington Mk.Ic
Op 8 mei 1941 om 22.10 uur steeg de Wellington bommenwerper op vanaf het vliegveld Stradishall in Engeland met als doel de Duitse stad Hamburg. Er stegen deze avond meer dan 300 bommenwerpers op met diverse missies boven Duitsland.
Op de terugweg werd de bommenwerper aangevallen door de nachtjager van Flugzeugführer Oberleutnant Egmont Prinz zur Lippe-Weissenfeld (4./NJG 1). Het was meteen raak en de Wellington vloog direct in brand. De vuurzee die ontstond zorgde ervoor dat Breezand voor een groot deel verlicht werd. Enkele minuten later stortte het toestel om 02.48 uur neer in een bollenveld. Alle bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Zij werden in eerste instantie begraven op de Militaire Erebegraafplaats te Huisduinen. Na de oorlog zijn ze herbegraven op de British Commonwealth War Graves Cemetery nabij Bergen op Zoom.
Frank Leslie Herbert Eddison
Squadron Leader
Piloot
30 jaar
Verenigd Koninkrijk
Norman Mervyn Kebbel Kirkcaldie
Pilot Officer
Tweede piloot
23 jaar
Nieuw-Zeeland
John Holt
Sergeant
Waarnemer
22 jaar
Verenigd Koninkrijk
Kennedy Tait
Sergeant
Radiotelegrafist
20 jaar
Verenigd Koninkrijk
Cyril Paton
Sergeant
Boordschutter
22 jaar
Verenigd Koninkrijk
Arnot Flaws Wilson
Sergeant
Boordschutter
19 jaar
Verenigd Koninkrijk
Onthulling 14e herdenkingspaal in Breezand.
Op 2 juli hebben wij onze 14de herdenkingspaal onthuld in Breezand. Deze paal is geplaatst ter herinnering aan de zes omgekomen bemanningsleden van de Wellington R1226 bommenwerper. Een bemanningslid, de tweede piloot, kwam uit Nieuw-Zeeland. De andere vijf jonge mannen kwamen uit het Verenigd Koninkrijk. Deze herdenkingspaal werd onthuld door ooggetuige Theo Kloosterman.
De bezoekers werden, inmiddels voor de tweede keer, gastvrij ontvangen bij Museum Anna Paulowna in Breezand en welkom geheten door voorzitter Jan Beets, waarna Chris Dijkshoorn van onze stichting de bezoekers meer vertelde over de crash in Breezand. Locoburgemeester Mary van Gent sprak daarna het publiek toe, en vertelde hoe belangrijk het is dat we blijven herinneren en herdenken. De bemanning van dit vliegtuig was jong, de jongste van 19 jaar oud en de oudste 30. Deze mannen vochten voor onze vrijheid terwijl ze zelf toen niet in bezet gebied woonden. Ze betaalden hiervoor de hoogste prijs. Voor de deur van Museum Anna Paulowna werd vervolgens de herdenkingspaal onthuld door de inmiddels 93 jarige Theo Kloosterman. Dirk Bak, die nog geen onthulling gemist heeft, blies The Last Post en de volksliederen van Engeland en Nieuw-Zeeland, de landen van herkomst van de omgekomen helden. Er werden kransen en bloemen gelegd door Mary van Gent namens Gemeente Hollands Kroon, door Lieutenant Colonel Richard Thurstan namens de ambassade van het Verenigd Koninkrijk en door de veteranen Hollands Kroon en Schagen die ook deze keer weer goed vertegenwoordig waren.
Klik hier voor meer informatie over deze crash en voor alle foto's van deze onthulling
Videoverslag Gemeente Hollands Kroon
Door Matthijs Gemmink
Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon
Bestuursleden van de Stichting:
Naam | Functie |
Mark Hakvoort | Voorzitter |
Chris Dijkshoorn | Penningmeester |
Martin Blaauw | Secretaris |
Alle bestuursleden voeren hun functie onbezoldigd uit
Documenten van de Stichting: