Crashinfo_R1226_NL
ubersetzen

Crash-informatie R1226 Breezand

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de herdenkingspaal

Deze herdenkingspaal is onthuld op 2 juli 2022

Locatie van de herdenkingspaal

Vickers Wellington Mk.Ic

Informatie over de  crash

Op 8 mei 1941 om 22.10 uur steeg de Wellington bommenwerper op vanaf het vliegveld Stradishall in Engeland met als doel de Duitse stad Hamburg. Er stegen deze avond meer dan 300 bommenwerpers op met diverse missies boven Duitsland.

 

Op de terugweg werd de bommenwerper aangevallen door de nachtjager van Flugzeugführer Oberleutnant Egmont Prinz zur Lippe-Weissenfeld (4./NJG 1). Het was meteen raak en de Wellington vloog direct in brand. De vuurzee die ontstond zorgde ervoor dat Breezand voor een groot deel verlicht werd. Enkele minuten later stortte het toestel om 02.48 uur neer in een bollenveld. Alle bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Zij werden in eerste instantie begraven op de Militaire Erebegraafplaats te Huisduinen. Na de oorlog zijn ze herbegraven op de British Commonwealth War Graves Cemetery nabij Bergen op Zoom.

De bemanning

Frank Leslie Herbert Eddison

Squadron Leader

Piloot

30 jaar

Verenigd Koninkrijk

Norman Mervyn Kebbel Kirkcaldie

Pilot Officer

Tweede piloot

23 jaar

Nieuw-Zeeland

John Holt

Sergeant

Waarnemer

22 jaar

Verenigd Koninkrijk

Kennedy Tait

Sergeant

Radiotelegrafist

20 jaar

Verenigd Koninkrijk

Cyril Paton

Sergeant

Boordschutter

22 jaar

Verenigd Koninkrijk

Arnot Flaws Wilson

Sergeant

Boordschutter

19 jaar

Verenigd Koninkrijk

Foto's van de onthulling

Verslagen en persberichten

Onthulling 14e herdenkingspaal in Breezand. 

Op 2 juli hebben wij onze 14de herdenkingspaal onthuld in Breezand. Deze paal is geplaatst ter herinnering aan de zes omgekomen bemanningsleden van de Wellington R1226 bommenwerper. Een bemanningslid, de tweede piloot, kwam uit Nieuw-Zeeland. De andere vijf jonge mannen kwamen uit het Verenigd Koninkrijk. Deze herdenkingspaal werd onthuld door ooggetuige Theo Kloosterman.


De bezoekers werden, inmiddels voor de tweede keer, gastvrij ontvangen bij Museum Anna Paulowna in Breezand en welkom geheten door voorzitter Jan Beets, waarna Chris Dijkshoorn van onze stichting de bezoekers meer vertelde over de crash in Breezand. Locoburgemeester Mary van Gent sprak daarna het publiek toe, en vertelde hoe belangrijk het is dat we blijven herinneren en herdenken. De bemanning van dit vliegtuig was jong, de jongste van 19 jaar oud en de oudste 30. Deze mannen vochten voor onze vrijheid terwijl ze zelf toen niet in bezet gebied woonden. Ze betaalden hiervoor de hoogste prijs. Voor de deur van Museum Anna Paulowna werd vervolgens de herdenkingspaal onthuld door de inmiddels 93 jarige Theo Kloosterman. Dirk Bak, die nog geen onthulling gemist heeft, blies The Last Post en de volksliederen van Engeland en Nieuw-Zeeland, de landen van herkomst van de omgekomen helden. Er werden kransen en bloemen gelegd door Mary van Gent namens Gemeente Hollands Kroon, door Lieutenant Colonel Richard Thurstan namens de ambassade van het Verenigd Koninkrijk en door de veteranen Hollands Kroon en Schagen die ook deze keer weer goed vertegenwoordig waren.


Klik hier voor meer informatie over deze crash en voor alle foto's van deze onthulling

Videoverslag Gemeente Hollands Kroon

Door Matthijs Gemmink