Crashinfo_NT918_NL
ubersetzen

Crash-informatie NT918 Wieringerwaard

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de herdenkingspaal

Deze herdenkingspaal is onthuld op 15 juli 2023

Locatie van de herdenkingspaal

Bristol Beaufighter TF.X

Informatie over de crash

Op 17 januari 1945 steeg dit vliegtuig om 12.42 uur op vanaf het Engelse vliegveld North Coates. Aan deze anti-shipping missie namen in totaal 32 Beaufighters en 23 Spitfires deel, waaronder de twee Beaufighters die boven Wieringerwaard tegen elkaar zijn gebotst. Het doel was een konvooi dat voor de haven van Den Helder lag.

 

Tijdens de aanval werd het vliegtuig in beide motoren geraakt door luchtafweer van schepen in het konvooi. Piloot Gaunt kon een gecontroleerde noodlanding maken. De navigator en hij kwamen ongedeerd uit het vliegtuig. Beiden werden uiteindelijk opgepakt en zijn in Duitsland in een krijgsgevangenenkamp terecht gekomen en ze hebben allebei de oorlog overleefd.  

De bemanning

David Winston Gaunt

Flying Officer

Piloot

24 jaar

Canada

Ronald Chrisp

Flight Sergeant

Navigator

24 jaar

Verenigd Koninkrijk

Foto's van de onthulling

Verslagen en pers

Onthulling 21ste herdenkingspaal Wieringerwaard


Op 15 juli 2023 vond de onthulling plaats van onze 21e herdenkingspaal ter nagedachtenis aan een bijzondere gebeurtenis in Wieringerwaard. Op 17 januari 1945 maakte piloot David Winston Gaunt een noodlanding met zijn Bristol Beaufighter NT918. Hoewel hij en zijn navigator Ronald Chrisp de crash overleefden, werden ze gevangengenomen door de bezetter.


Voor deze bijzondere ceremonie waren de twee zonen van de piloot, Bruce en Geoff Gaunt, speciaal uit Canada overgekomen, samen met hun echtgenotes Julie en Rosemary.


Alle gasten werden hartelijk ontvangen in het Witte Kerkje in Wieringerwaard, dat eerder diende als uitvalsbasis bij andere onthullingen. Chris Dijkshoorn heette iedereen van harte welkom, met een speciaal welkom voor de familie van de piloot uit Canada, Colonel Marc LaFortune en Sergeant Nicole Mitchell van de Canadese ambassade, burgemeester Rian van Dam, alle veteranen en onze trouwe trompettist Dirk Bak. Ook waren er voormalige omwonenden van de crashlocatie aanwezig en vertegenwoordigers van de 4 mei stichting Wieringerwaard.


Na het openingswoord van Chris begaven alle gasten zich naar de Kruisweg voor de onthullingsceremonie. Voordat de onthulling plaatsvond, sprak burgemeester Rian van Dam mooie woorden over het belang van blijven herdenken, juist nu vrijheid voor onze generatie vanzelfsprekend lijkt terwijl er een oorlog zo dichtbij woedt.


Colonel Marc LaFortune gaf aan diep onder de indruk te zijn van hoe Nederland de Tweede Wereldoorlog herdenkt en benadrukte dat het bijzonder is dat Nederland het enige land is waar Canada als bevrijder. gezien wordt. 


De onthulling van de herdenkingspaal werd verricht door Bruce en Geoff Gaunt. Terwijl Dirk Bak de volksliederen van het Verenigd Koninkrijk en Canada speelde, brachten de tien aanwezige veteranen een saluut. Dirk blies ook het prachtige "The Airman's Hymn". Burgemeester Rian van Dam legde namens de Gemeente Hollands Kroon een krans. Colonel LaFortune en Sergeant Mitchell deden hetzelfde namens de Canadese ambassade.

Videoverslag Regio Noordkop door Harm Brouwer