Crashinfo_LW343_AnnaPaulowna

Crash-informatie LW 343 Anna Paulowna

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen de gemeentegrenzen van Hollands Kroon. Op het land, in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergestort. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden opgepakt of konden vluchten met behulp van het Verzet. De meeste kwamen echter om het leven en keerden niet meer terug naar hun familie en geliefden.

Vliegtuigcrash Handley Page Halifax MK II LW343 TL-U van 35 Squadron - Kerkweg Anna Paulowna

Op 4 december 1943 was de Halifax om 00.01 uur opgestegen vanaf het vliegveld Graveley in Engeland. In totaal stegen er 19 bommenwerpers op van 35 Squadron. Deze nacht vlogen er 527 vliegtuigen naar het oosten richting Duitsland om de stad Leipzig te bombarderen. Hiervan kwamen er 23 niet meer terug.

 

De Halifax werd al op de heenweg om 01.49 uur in brand geschoten door de nachtjager van Leutnant Heinz Rolland. Het vliegtuig had nog alle bommen aan boord en probeerde deze nog te lossen. Dit lukte slechts gedeeltelijk. Toen er een vleugel afbrak, stortte de Halifax neer. Vier van de zeven bemanningsleden kwamen direct bij de crash om het leven. Drie van hen, Bonet, Cheal en Smith wisten veilig te landen met hun parachute. In de loop van de dag werden zij op verschillende locaties opgepakt en krijgsgevangen gemaakt.

De bemanning

Druce James Henry Cheal

Flight Lieutenant

Piloot

20 jaar

UK

Kenneth Holt

Sergeant

Boordwerktuigkundige

23 jaar

UK

John Cecil Bonet

Pilot Officer

Navigator

23 jaar

CAN

Eric Austin Alliston

Pilot Officer

Bommenrichter

20 jaar

UK

Peter Harold Smith

Sergeant

Radiotelegrafist

20 jaar

UK

John Andrew Whitmore McKenzie

Warrant Officer Class II

Schutter

22 jaar

CAN

Francis John Dimond

Sergeant

Schutter

19 jaar

UK