Crashinfo_LW343_AnnaPaulowna
ubersetzen

Crash-informatie LW 343 Anna Paulowna

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de herdenkingspaal

Deze herdenkingspaal is onthuld op 26 september 2020

Locatie van de herdenkingspaal

Handley Page Halifax MK II

Informatie over de  crash

Op 4 december 1943 was de Halifax om 00.01 uur opgestegen vanaf het vliegveld Graveley in Engeland. In totaal stegen er 19 bommenwerpers op van 35 Squadron. Deze nacht vlogen er 527 vliegtuigen naar het oosten richting Duitsland om de stad Leipzig te bombarderen. Hiervan kwamen er 23 niet meer terug.

 

De Halifax werd al op de heenweg om 01.49 uur in brand geschoten door de nachtjager van Leutnant Heinz Rolland. Het vliegtuig had nog alle bommen aan boord en probeerde deze nog te lossen. Dit lukte slechts gedeeltelijk. Toen er een vleugel afbrak, stortte de Halifax neer. Vier van de zeven bemanningsleden kwamen direct bij de crash om het leven. Drie van hen, Bonet, Cheal en Smith wisten veilig te landen met hun parachute. In de loop van de dag werden zij op verschillende locaties opgepakt en krijgsgevangen gemaakt.

De bemanning

Druce James Henry Cheal

Flight Lieutenant

Piloot

20 jaar

Verenigd Koninkrijk

Kenneth Holt

Sergeant

Boordwerktuigkundige

23 jaar

Verenigd Koninkrijk

John Cecil Bonet

Pilot Officer

Navigator

23 jaar

Canada

Eric Austin Alliston

Pilot Officer

Bommenrichter

20 jaar

Verenigd Koninkrijk

Peter Harold Smith

Sergeant

Radiotelegrafist

20 jaar

Verenigd Koninkrijk

John Andrew Whitmore McKenzie

Warrant Officer Class II

Schutter

22 jaar

Canada

Francis John Dimond

Sergeant

Schutter

19 jaar

Verenigd Koninkrijk

Foto's van de onthulling

Verslagen en persberichten

4e Herdenkingspaal in Anna Paulowna onthuld


Op 26 september 2020 stonden we stil bij de crash van de LW343 Halifax bommenwerper. Bij deze crash op 4 december 1943 kwamen vier van de zeven bemannningsleden direct om te leven. De andere drie werden krijgsgevangenen.


De bemanningsleden van de Halifax kwamen uit Canada en het Verenigd Koninkrijk. De ambassades van beide landen waren vertegenwoordigd bij de officiele onthulling van de herdenkingspaal. Ook de locoburgemeester van de gemeente Hollands Kroon was bij de plechtigheid aanwezig.


Er was, net als voor de vorige onthulling in Kolhorn, weer veel belangstelling. De bezoekers zagen hoe de herdenkingspaal werd onthuld door de heer Cor Zwirs en locoburgemeester Mary van Gent. De ceremonie was indrukwekkend door de aanwezigheid van een aantal veteranen, en door het spelen van de volksliederen en de Last Post, waarvoor het verkeer op de Kerkweg even werd stilgelegd.


Bij de herdenkingspaal werden bloemen en kransen gelegd, en in toespraken van de locoburgemeester van Hollands Kroon en van Sergeant Jo-Anne Wisemen van de Canadese ambassade werd eens te meer duidelijk dat we nooit mogen vergeten dat zoveel jonge helden zijn omgekomen voor onze vrijheid. Cor Zwirs deelde op bevlogen wijze zijn herinneringen uit die tijd. Mooie anekdotes deelde hij met de bezoekers, zowel bij de herdenkingspaal als later in de middag in het Streekmuseum Oud Anna Paulowna. Chris Dijkshoorn van onze stichting had de organisatie van deze dag voor zijn rekening genomen, en aan de hand van de vele positieve reacties kunnen we concluderen dat het een zeer geslaagde middag was. Matthijs van NH Nieuws deed, zoals voor alle voorgaande onthullingen verslag in een video. Kijk voor meer foto's op onze fotopagina

De onthulling van de 4e herdenkingspaal, Wederom veel geïnteresseerden.


26 september 2020 - Indrukwekkende verhalen van Cor Zwirs, en weer veel bezoekers bij de onthulling van de herdenkingspaal aan de Kerkweg in Anna Paulowna. Klik hier voor de rapportage van NH Nieuws.