Crashinfo_JN884_Slootdorp

Crash-informatie JN884 Slootdorp

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen de gemeentegrenzen van Hollands Kroon. Op het land, in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergestort. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden opgepakt of konden vluchten met behulp van het Verzet. De meeste kwamen echter om het leven en keerden niet meer terug naar hun familie en geliefden.

Engelse bommenwerper Halifax MKII

Crash Halifax MKII JN884 NP-F van 158 Squadron bij de Dolfijnweg te Slootdorp

De Engelse Halifax bommenwerper was in de avond van 25 juli 1943 om 22.39 uur opgestegen van het vliegveld Lissett. Voor de bemanning was het hun derde missie. De leiding was in handen van de piloot, Kenneth Larkin.


Larkin en zijn zes bemanningsleden vlogen die nacht met 704 andere bommenwerpers naar de Kruppfabrieken in Essen. De Halifax keerde die ochtend niet terug op vliegveld Lissett en de voltallige bemanning werd als vermist opgegeven. Al op de heenweg, om 00.17 uur, werd de bommenwerper neergeschoten door een Duitse nachtjager. Zes omgekomen bemanningsleden werden dezelfde dag begraven op de Algemene begraafplaats te Middenmeer. Alleen staartschutter Jock Loudoun kon op tijd met zijn parachute het brandende vliegtuig verlaten, voordat het in de lucht ontplofte. Hij overleefde op miraculeuze wijze de crash en de oorlog.

De bemanning

Kenneth Richard Larkin

Sergeant

Piloot

22 jaar

UK

James Stewart

Sergeant

Boordwerktuigbouwkundige

20 jaar

UK

Percy Fisher Watson

Flyer Sergeant

Navigator

28 jaar

NZ

Edward Raymond Bray

Sergeant

Bommenrichter

20 jaar

UK

Roy Desmond Raven

Sergeant

Marconist

21 jaar

UK

Ronald Joseph Wyatt-Matthews

Sergeant

Schutter

33 jaar

UK

Jock Ernst Loudoun

Sergeant

Schutter

21 jaar

UK