Crashinfo_JN884_Slootdorp

Crash-informatie JN884 Slootdorp

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de onthulling van de herdenkingspaal voor deze crash

Deze herdenkingspaal is onthuld op 16 april 2022

Locatie van de herdenkingspaal

Crash Halifax MKII JN884 NP-F van 158 Squadron bij de Dolfijnweg te Slootdorp

Engelse bommenwerper Halifax MKII

Informatie over de  crash

De Engelse Halifax bommenwerper was in de avond van 25 juli 1943 om 22.39 uur opgestegen van het vliegveld Lissett. Voor de bemanning was het hun derde missie. De leiding was in handen van de piloot, Kenneth Larkin.


Larkin en zijn zes bemanningsleden vlogen die nacht met 704 andere bommenwerpers naar de Kruppfabrieken in Essen. De Halifax keerde die ochtend niet terug op vliegveld Lissett en de voltallige bemanning werd als vermist opgegeven. Al op de heenweg, om 00.17 uur, werd de bommenwerper neergeschoten door een Duitse nachtjager. Zes omgekomen bemanningsleden werden dezelfde dag begraven op de Algemene begraafplaats te Middenmeer. Alleen staartschutter Jock Loudoun kon op tijd met zijn parachute het brandende vliegtuig verlaten, voordat het in de lucht ontplofte. Hij overleefde op miraculeuze wijze de crash en de oorlog.

De bemanning

Kenneth Richard Larkin

Sergeant

Piloot

22 jaar

UK

James Stewart

Sergeant

Boordwerktuigbouwkundige

20 jaar

UK

Percy Fisher Watson

Flyer Sergeant

Navigator

28 jaar

NZ

Edward Raymond Bray

Sergeant

Bommenrichter

20 jaar

UK

Roy Desmond Raven

Sergeant

Marconist

21 jaar

UK

Ronald Joseph Wyatt-Matthews

Sergeant

Schutter

33 jaar

UK

Jock Ernst Loudoun

Sergeant

Schutter

21 jaar

UK

Foto's van de onthulling

Verslagen en persberichten

Familie Loudoun aanwezig bij onthulling Dolfijnweg

 

16 april 2022. Met ruim 100 belangstellenden bij de onthulling van de herdenkingspaal aan de Dolfijnweg op 16 april blijkt maar weer dat de verhalen en herinneringen aan de gebeurtenissen in de tweede wereldoorlog nog steeds levend zijn. Dat is mooi om te zien, het is immers een van de doelstellingen van onze stichting.

 

Aan de Dolfijnweg, bij de boerderij van de familie Juurlink, verzamelden genodigden en belangstellenden waar de koffie en thee verzorgd werd door Marlies en Reinier Woudstra. Speciaal voor deze gelegenheid was de schuur ingericht als ontvangst- en presentatieruimte. De interesse voor wat er in WOII gebeurd is rond gecrashte vliegtuigen in de Wieringermeerpolder is voor Mark Hakvoort, onze voorzitter, ontstaan door wat hier gebeurd is. In zijn presentatie toonde Mark foto’s van de bemanningsleden van de Halifax JN884, vertelde anekdotes, en vol bevlogenheid vertelde Mark, soms tot in detail, wat er op 26 juli 1943 gebeurd is. Een speciaal welkom was er voor de familie Loudoun. Dave Loudoun is de zoon van staartschutter Jock Loudon die als enig bemanningslid de crash overleefde, hij overleed in 2003. Dave was voor deze gelegenheid naar Nederland gekomen samen met zijn vrouw. Kleinzoon Tom Loudoun verrichte de officiële onthulling van de herdenkingspaal. In 1979 waren Jock Loudoun en zijn vrouw Vera in de Wieringermeer. Piet Terpstra, destijds locoburgemeester heeft toen de ontvangst van Jock en Vera geregeld. Piet Terpstra is inmiddels overleden maar zijn vrouw Ria en zoon Alex waren vandaag ook aanwezig. Naast de presentatie van Mark waren er toespraken van burgemeester van Hollands Kroon, Rian van Dam en de plaatsvervangend ambassadeur van Nieuw-Zeeland, Hannah Frost.

 

Op deze prachtige lentedag ging het gezelschap vervolgens naar buiten voor de officiële onthulling van de herdenkingspaal. Dirk Bak blies hierbij de volksliederen van Engeland en Nieuw-Zeeland. De aanwezigheid van maar liefst veertien veteranen, onder leiding van Dick Doornik, maakte deze ceremonie compleet.

Bij de oorlogsgraven op het kerkhof in Middenmeer blies Dirk Bak The Last Post en werden er bloemen en kransen gelegd door de familie Loudon, de Veteranen, de ambassade van Nieuw Zeeland, Stichting Freedom Flame (Edith van de Bovenkamp), de buren en oud bewoners van de Dolfijnweg en Praamweg (familie Juurlink, familie Hoitink, familie Woudstra, familie Hakvoort, familie Sijtsma-Spits en de familie Scholten) en het Historisch Genootschap Wieringermeer (Jan Wouts, Fred de Vries en Roellie Schiere). Ook burgemeester Rian van Dam van gemeente Hollands Kroon legde een krans bij de oorlogsgraven. Namens Sue en Alan Riddell, familie van James Stewart (de boordwerktuigkundige van de gecrashte Halifax) werd door Tess Hakvoort een krans gelegd.


Uitvaartverzorging Wieringermeer bood na de plechtigheden de mogelijkheid om af te sluiten met koffie of thee. 

 

Het bestuur van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon bedankt iedereen die deze dag aanwezig was en heeft bijgedragen aan deze indrukwekkende en onvergetelijke gebeurtenis. Daarnaast willen wij graag onze waardering uitspreken voor onze burgemeester die onze stichting en onze doelen een warm hart toedraagt en altijd bij onze herdenkingen en onthullingen aanwezig is.


Klik hier voor meer foto's van deze dag

Verslag HN Nieuws

Familie James Stewart bezoekt herdenkingspaal en begraafplaats Middenmeer

James Stewart was boordwerktuigbouwkundige op de Halifax JN884 die op 26 juli 1943 neerstortte aan de Dolfijnweg bij Slootdorp. Op 16 april 2022 onthulden wij een herdenkingspaal voor de bemanning van dit toestel. Bij deze onthulling was familie van Jock Ernst Loudoun, schutter aan boord van dit toestel aanwezig.


Op 9 juli 2022 ontving Mark Hakvoort, onze voorzitter, familie van James Stewart. Alan (zoon van James' zus) en Sue Riddel waren in Nederland en bezochten de herdenkingspaal aan de Dolfijnweg. Daarnaast legden zij bloemen bij het graf van Stewart op de begraafplaats in Middenmeer. Het was een emotionele en mooie ervaring volgens Alan en Sue.