Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.
Deze herdenkingspaal is onthuld op 5 september 2020
Avro Lancaster Mk III
Op zondag 30 januari 1944 was deze Lancaster om 17.15 uur opgestegen vanaf het vliegveld Bourn in Engeland. De bommenwerper had Berlijn als doelwit. Voor de bemanning was het de zesde missie in deze samenstelling. In totaal stegen die avond 534 vliegtuigen op, waarvan 21 Lancasters van 97 Squadron. Twee Lancasters keerden niet terug, waaronder JB535.
De bommenwerper ontplofte om 22.12 uur boven Kolhorn, nadat het in brand was geschoten na een hevig vuurgevecht met een Duitse nachtjager. Piloot van dit toestel was Oberfeldwebel Heinz Vinke. Op het moment van ontploffen, liepen veel Kolhorners op straat, omdat een voorstelling van de plaatselijke toneelvereniging net was afgelopen. Wonder boven wonder raakte niemand gewond. Alle bemanningsleden kwamen echter om het leven. Zij en de brokstukken stortten in en rondom Kolhorn neer.
Ernest Summer Clarke
Flight Lieutenant
Piloot
22 jaar
Verenigd Koninkrijk
Richard Venville Thomas Bowerman
Sergeant
Boordwerktuigkundige
18 jaar
Verenigd Koninkrijk
Eric James Lovelace Carpenter
Flying Officer
Navigator
21 jaar
Verenigd Koninkrijk
Norman Charles Law
Flying Officer
Bommenrichter
26 jaar
Australië
George Ridley
Flying Sergeant
Radiotelegrafist
Leeftijd onbekend
Verenigd Koninkrijk
Thomas Eric Charles
Flying Officer
Schutter
25 jaar
Australië
Rodger Peryman Wishart
Flight Lieutenant
Schutter
23 jaar
Australië
In het jaar van 75 jaar bevrijding stonden 8 onthullingen op het programma van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. Door het coronavirus liep dat helaas anders. Maar op 5 september was het dan zover. De eerste onthulling van 2020!
Chris Dijkshoorn van onze stichting verzorgde het programma voor deze dag. In een woord vooraf door Chris vertelde hij dat een brokstuk van de gecrashte Lancaster terechtkwam op het huis waar hij nu met zijn gezin woont. Drie van de zeven bemanningsleden waren jonge Australische mannen. Matthew Neuhaus, de Australische Ambassadeur was voor deze gelegenheid met zijn vrouw naar Kolhorn gekomen, en verwoordde in zijn speech goed dat de vrijheid die wij nu zo normaal vinden te danken is aan het heldenwerk van deze, en al die andere jonge soldaten, waarvan er zoveel hun leven hebben verloren in deze strijd.
Wilhelmina Struik was als 15-jarig meisje ooggetuige van de crash van de Lancaster. Haar verhalen en herinneringen deelde ze met Chris. Samen met Matthew Neuhaus onthulde Wilhelmina de herdenkingspaal. Een mooie ceremoniële plechtigheid waarbij Dirk Bak de volksliederen van Australië, Groot-Brittannië en Nederland speelde.
Na de onthulling verplaatste het gezelschap zich naar de begraafplaats waar de omgekomen bemanningsleden van de Lancaster begraven zijn. Na een toespraak van de Burgemeester van Hollands Kroon, Rian van Dam, legde zij samen met de Australische Ambassadeur een krans bij de gedenksteen die is opgedragen aan deze jonge soldaten. Dirk Bak bracht hierbij The Last Post ten gehore. De aanwezigheid van maar liefst 10 veteranen completeerde de ceremoniële handelingen bij de herdenkingspaal en op de begraafplaats.
Museum OpZeeLand en museum de Turfschuur hadden speciaal voor deze gelegenheid de deuren geopend. Bezoekers kregen hier interessante informatie onder het genot van koffie, thee en Australische wijn.
De lokale pers deed verslag van de middag. NH Nieuws publiceerde een korte samenvatting, klik hier voor een weergave hiervan.
Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon
Bestuursleden van de Stichting:
Naam | Functie |
Mark Hakvoort | Voorzitter |
Chris Dijkshoorn | Penningmeester |
Martin Blaauw | Secretaris |
Alle bestuursleden voeren hun functie onbezoldigd uit
Documenten van de Stichting: