Crashinfo_JB535_Kolhorn

Crash-informatie JB 535 Kolhorn

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen de gemeentegrenzen van Hollands Kroon. Op het land, in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergestort. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden opgepakt of konden vluchten met behulp van het Verzet. De meeste kwamen echter om het leven en keerden niet meer terug naar hun familie en geliefden.

Vliegtuigcrash Avro Lancaster Mk III JB535 OF-Q van 97 Squadron te Kolhorn

Op zondag 30 januari 1944 was deze Lancaster om 17.15 uur opgestegen vanaf het vliegveld Bourn in Engeland. De bommenwerper had Berlijn als doelwit. Voor de bemanning was het de zesde missie in deze samenstelling. In totaal stegen die avond 534 vliegtuigen op, waarvan 21 Lancasters van 97 Squadron. Twee Lancasters keerden niet terug, waaronder JB535.


De bommenwerper ontplofte om 22.12 uur boven Kolhorn, nadat het in brand was geschoten na een hevig vuurgevecht met een Duitse nachtjager. Piloot van dit toestel was Oberfeldwebel Heinz Vinke. Op het moment van ontploffen, liepen veel Kolhorners op straat, omdat een voorstelling van de plaatselijke toneelvereniging net was afgelopen. Wonder boven wonder raakte niemand gewond. Alle bemanningsleden kwamen echter om het leven. Zij en de brokstukken stortten in en rondom Kolhorn neer.

De bemanning

Ernest Sumner Clarke

Flight Lieutenant

Piloot

22 jaar

UK

Richard Venville Thomas Bowerman

Sergeant

boordwerktuigkundige

18 jaar

UK

Eric James Lovelace Carpenter

Flying Officer

Navigator

21 jaar

UK

Norman Charles Law

Flying Officer

Bommenrichter

26 jaar

AUS

George Ridley

Flying Sergeant

Radiotelegrafist

Leeftijd onbekend

UK

Thomas Eric Charles

Flying Officer

Schutter

25 jaar

AUS

Rodger Peryman Wishart

Flight Lieutenant

Schutter

23 jaar

AUS