Crashinfo_JB535_Kolhorn
ubersetzen

Crash-informatie JB 535 Kolhorn

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de herdenkingspaal

Deze herdenkingspaal is onthuld op 5 september 2020

Locatie van de herdenkingspaal

Avro Lancaster Mk III

Informatie over de  crash

Op zondag 30 januari 1944 was deze Lancaster om 17.15 uur opgestegen vanaf het vliegveld Bourn in Engeland. De bommenwerper had Berlijn als doelwit. Voor de bemanning was het de zesde missie in deze samenstelling. In totaal stegen die avond 534 vliegtuigen op, waarvan 21 Lancasters van 97 Squadron. Twee Lancasters keerden niet terug, waaronder JB535.


De bommenwerper ontplofte om 22.12 uur boven Kolhorn, nadat het in brand was geschoten na een hevig vuurgevecht met een Duitse nachtjager. Piloot van dit toestel was Oberfeldwebel Heinz Vinke. Op het moment van ontploffen, liepen veel Kolhorners op straat, omdat een voorstelling van de plaatselijke toneelvereniging net was afgelopen. Wonder boven wonder raakte niemand gewond. Alle bemanningsleden kwamen echter om het leven. Zij en de brokstukken stortten in en rondom Kolhorn neer.

De bemanning

Ernest Summer Clarke

Flight Lieutenant

Piloot

22 jaar

Verenigd Koninkrijk

Richard Venville Thomas Bowerman

Sergeant

Boordwerktuigkundige

18 jaar

Verenigd Koninkrijk

Eric James Lovelace Carpenter

Flying Officer

Navigator

21 jaar

Verenigd Koninkrijk

Norman Charles Law

Flying Officer

Bommenrichter

26 jaar

Australië

George Ridley

Flying Sergeant

Radiotelegrafist

Leeftijd onbekend

Verenigd Koninkrijk

Thomas Eric Charles

Flying Officer

Schutter

25 jaar

Australië

Rodger Peryman Wishart

Flight Lieutenant

Schutter

23 jaar

Australië

Foto's van de onthulling

Verslagen en persberichten

Herdenkingspaal in Kolhorn onthuld


In het jaar van 75 jaar bevrijding stonden 8 onthullingen op het programma van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. Door het coronavirus liep dat helaas anders. Maar op 5 september was het dan zover. De eerste onthulling van 2020!


Chris Dijkshoorn van onze stichting verzorgde het programma voor deze dag. In een woord vooraf door Chris vertelde hij dat een brokstuk van de gecrashte Lancaster terechtkwam op het huis waar hij nu met zijn gezin woont. Drie van de zeven bemanningsleden waren jonge Australische mannen. Matthew Neuhaus, de Australische Ambassadeur was voor deze gelegenheid met zijn vrouw naar Kolhorn gekomen, en verwoordde in zijn speech goed dat de vrijheid die wij nu zo normaal vinden te danken is aan het heldenwerk van deze, en al die andere jonge soldaten, waarvan er zoveel hun leven hebben verloren in deze strijd.


Wilhelmina Struik was als 15-jarig meisje ooggetuige van de crash van de Lancaster. Haar verhalen en herinneringen deelde ze met Chris. Samen met Matthew Neuhaus onthulde Wilhelmina de herdenkingspaal. Een mooie ceremoniële plechtigheid waarbij Dirk Bak de volksliederen van Australië, Groot-Brittannië en Nederland speelde.


Na de onthulling verplaatste het gezelschap zich naar de begraafplaats waar de omgekomen bemanningsleden van de Lancaster begraven zijn. Na een toespraak van de Burgemeester van Hollands Kroon, Rian van Dam, legde zij samen met de Australische Ambassadeur een krans bij de gedenksteen die is opgedragen aan deze jonge soldaten. Dirk Bak bracht hierbij The Last Post ten gehore. De aanwezigheid van maar liefst 10 veteranen completeerde de ceremoniële handelingen bij de herdenkingspaal en op de begraafplaats. 


Museum OpZeeLand en museum de Turfschuur hadden speciaal voor deze gelegenheid de deuren geopend. Bezoekers kregen hier interessante informatie onder het genot van koffie, thee en Australische wijn.


De lokale pers deed verslag van de middag. NH Nieuws publiceerde een korte samenvatting, klik hier voor een weergave hiervan.