Crashinfo_41-6587
ubersetzen

Crash-informatie 41-6587 P-47 C Thunderbolt

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Republic P-47 C Thunderbolt

Informatie over de  herdenkingspaal

Deze herdenkingspaal is onthuld op 25 oktober 2019

Locatie van de herdenkingspaal

Informatie over de  crash

Op woensdagochtend 3 november 1943 was de Amerikaanse USAAF Republic Thunderbolt jager type P-47 C, serienummer 41-6587 QP-M met piloot Ivan Moon opgestegen vanaf het vliegveld Debden in Engeland. Vanuit heel Engeland stegen die ochtend 500 bommenwerpers op en onder andere 18 jachtvliegtuigen van het 334 Fighter Squadron, 4e Fighter Group. Zij moesten Amerikaanse bommenwerpers beschermen tegen aanvallen van Duitse jagers. Deze bommenwerpers moesten in Wilhelmshaven scheepswerven en onderzeebootbunkers bombarderen.

Boven de Nederlandse Waddenzee kwam de Amerikaanse luchtmacht in gevecht met de Duitse Luftwaffe. Om 12.40 uur, na een luchtgevecht dat op Wieringen vanaf de grond werd waargenomen, stortte het toestel van Moon neer bij Vatrop. Het jachtvliegtuig met piloot, boorde zich vlak achter een dubbele woning in de grond. Piloot Moon kwam hierbij om het leven.


De Thunderbolt werd door een Duitse jager van Jagdgeschwader 3 neergeschoten.


De vergeten vlieger

Op de website van Historisch Wieringen wordt in het artikel "De vergeten vlieger van Vatrop" geschreven door Jan Wessels uitgebreid ingegaan op piloot Ivan R.Moon en de crash bij Vatrop. 

De bemanning

Ivan Royal Moon

1st Lieutenant

Piloot

20 jaar

Verenigde Staten

Foto's van de onthulling

Verslagen en persberichten

Officiële onthulling van de 2e herdenkingspaal


Op 25 oktober 2019 is de herdenkingspaal voor Ivan R Moon geplaatst en onthuld op Vatrop. Op de kruising van de Vatropperweg en de Gemenelandseweg vond de plechtigheid plaats waarvan NH-Nieuws verslag deed,