Crashinfo_41-6587

Crash-informatie 41-6587 P-47 C Thunderbolt

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen de gemeentegrenzen van Hollands Kroon. Op het land, in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergestort. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden opgepakt of konden vluchten met behulp van het Verzet. De meeste kwamen echter om het leven en keerden niet meer terug naar hun familie en geliefden.

Crash van jachtvliegtuig Republic P-47 C Thunderbolt 41-6587 QP-M te Vatrop

Op woensdagochtend 3 november 1943 was de Amerikaanse USAAF Republic Thunderbolt jager type P-47 C en vliegtuig serienummer 41-6587 QP-M met piloot Ivan Moon opgestegen vanaf het vliegveld Debden in Engeland. Vanuit heel Engeland stegen die ochtend 500 bommenwerpers op en onder andere 18 jachtvliegtuigen van het 334 Fighter Squadron, 4e Fighter Group. Zij moesten Amerikaandse bommenwerpers beschermen tegen aanvallen van Duitse jagers. Deze bommenwerpers moesten in Wilhelmshaven scheepswerven en onderzeebootbunkers bombarderen.

Boven de Nederlandse Waddenzee kwam de Amerikaanse luchtmacht in gevecht met de Duitse Luftwaffe. Om 12.40 uur, na een luchtgevecht dat op Wieringen vanaf de grond werd waargenomen, stortte het toestel van Moon neer bij Vatrop. Het jachtvliegtuig met piloot, boorde zich vlak achter een dubbele woning in de grond. Piloot Moon kwam hierbij om het leven.


De Thunderbolt werd door een Duitse jager van Jagdgeschwader 3 neergeschoten.


De bemanning:

Ivan Royal Moon, 1st Lieutenant, piloot, 20 jaar, USA.

Onthulling 2e herdenkingspaal. Vatrop - Wieringen 25 oktober 2019

Oktober 2019

Officiele onthulling van de 2e herdenkingspaal


Op 25 oktober 2019 is de herdenkingspaal voor Ivan R Moon geplaatst en onthuld op Vatrop. Op de kruising van de Vatropperweg en de Gemenelandseweg vond de plechtigheid plaats waarvan NH-Nieuws verslag deed,