Crashinfo_Z6462_NL
ubersetzen

Crash-informatie Z6462 Anna Paulowna

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de herdenkingspaal

Deze herdenkingspaal is onthuld op 17 september 2022

Locatie van de herdenkingspaal

Armstrong Whitworth Whitley Mk.V

Informatie over de  crash

Op zo’n honderd meter achter de boerderij Neelland stortte op 16 januari 1941 om 21.15 uur de Whitley bommenwerper neer. Eerder die avond om 17.45 uur was het toestel opgestegen vanaf het vliegveld Linton-on-Ouse in Engeland. Het vliegtuig had als missie Wilhelmshaven, codenaam Kipper, en was op de heenweg toen het een motorstoring kreeg.


De gehele bemanning kon op tijd uit het vliegtuig springen en kwam in de Oostpolder terecht. Alhoewel een aantal gewond raakte, overleefden ze de oorlog in gevangenenkampen in Duitsland. De bommenwerper heeft de bommen vóór de crash weten te lossen. Ook deze kwamen in de Oostpolder terecht, waarbij een aantal voor schade aan de weilanden of akkers zorgde. Een aantal bommen kwam niet tot ontploffing.

De bemanning

Albert Ernest Barlow

Sergeant

Piloot

20 jaar

Verenigd Koninkrijk

John Henry Frampton

Flying Officer

Tweede piloot

21 jaar

Verenigd Koninkrijk

Richard Philip London

Sergeant

Waarnemer

20 jaar

Verenigd Koninkrijk

Charles Henry Stevens

Sergeant

Radiotelegrafist

20 jaar

Verenigd Koninkrijk

Ronald Malcolm Wade

Sergeant

Staartschutter

23 jaar

Verenigd Koninkrijk

Foto's van de onthulling

Verslagen en persberichten

Onthulling 15e herdenkingspaal Anna Paulowna op 17 september 2022

Op 17 september 2022 werd onze 15e herdenkingspaal onthuld. Dit gebeurde aan de Veerweg in Anna Paulowna. De belangstellenden werden ontvangen in de Nederlands Hervormde Kerk in Anna Paulowna. Vanaf die plek werden de bezoekers met originele Amerikaans legertrucks van Oorlogsmuseum Medemblik naar de plek van de onthulling gebracht.


De herdenkingspaal werd onthuld door de burgemeester van de gemeente Hollands Kroon, Rian van Dam. Op deze plek stortte op 16 januari 1941 de Armstrong Whitworth Whitley Mk.V Z6462 neer nadat deze te kampen kreeg met een motorstoring. Alle vijf bemanningsleden konden het toestel tijdig verlaten en overleefden de crash. Aan de Veerweg, vlak bij de plek waar het toestel crashte vertelde Chris Dijkshoorn van onze stichting wat hier toen precies gebeurde.

 

Burgemeester van Dam vertelde in haar toespraak dat ze zich probeerde voor te stellen wat de bemanningsleden moeten hebben gevoeld op het moment dat ze wisten dat het toestel zou crashen. Als soldaat van het Verenigd Koninkrijk terecht komen in een land waar je nog nooit eerder bent geweest, en daarna gevangengenomen worden door de bezetter. Burgemeester van Dam heeft bijna alle onthullingen van onze herdenkingspalen bijgewoond, en meermaals heeft ze geprobeerd voor te stellen wat de helden die we bij onze onthullingen herdenken moeten hebben gevoeld op dat soort cruciale momenten. Ze concludeerde dat dat eigenlijk niet te doen is.


Na de woorden van Chris Dijkshoorn en burgemeester van Dam blies Dirk Bak met zijn trompet “God save the King” en “We’ll meet again”. De aanwezige veteranen zorgden zoals altijd voor een mooi, plechtig ceremonieel, waarna tot de onthulling van de herdenkingspaal werd overgegaan. Burgemeester van Dam legde een krans bij de herdenkingspaal. 

Hierna was er voor degenen die er belangstelling voor hadden de mogelijkheid om met de Amerikaanse legertrucks langs de plekken te rijden waar de vijf bemanningsleden terecht zijn gekomen. Op al deze plekken vertelde Chris wie er geland was met extra achtergrondinformatie. De middag werd afgesloten waar we ook gestart waren, bij de Hervormde Kerk in Anna Paulowna.
Videoverslag van deze dag door Dennis Mulder