Crashinfo_Z1467_NL

Crash-informatie Z1467 Slootdorp

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de onthulling van de herdenkingspaal voor deze crash

Datum :11 juni 2022
Agenda: 


De agenda voor deze dag is nog niet bekend


Locatie van de herdenkingspaal

Deze locatie is bij benadering. De exacte locatie wordt later nog bepaald

Informatie over de  crash

Op 5 juni 1942 was de tweemotorige Wellington bommenwerper om 23.36 uur opgestegen vanaf het vliegveld Hemswell in Engeland. In het vliegtuig zat een zeskoppige Poolse bemanning. Enkele leden waren na de verovering van Polen in 1939 via Hongarije en Frankrijk naar Engeland gevlucht en in dienst getreden bij het Engelse Bomber Command.

 

De bommenwerper was op een bombardementsvlucht onderweg naar Essen maar heeft het doel nooit bereikt… het toestel stortte neer op 6 juni 1942 om 01:21 uur.

Het was op de heenweg onderschept door een Duitse nachtjager, gevlogen door Oberleutnant Ludwig Becker van 6./NJG 2, en in brand geschoten. De bommenwerper vloog brandend verder en kwam neer aan de Molenweg 38, achter de boerderij van de familie J. Kuperus. De vlammen uit de wrakstukken sloegen over naar de boerderij, die daardoor geheel afbrandde. De complete bemanning is bij de crash omgekomen. Door de bezetter zijn de bemanningsleden begraven op de toenmalige militaire erebegraafplaats in Huisduinen (gemeente Den Helder). Na de oorlog zijn zij herbegraven op de Bergen op Zoom War Cemetery.

Vliegtuigcrash Vickers Wellington Mk IV Z1467 GR-L van het Poolse RAF 301 Squadron

Molenweg 38 te Slootdorp

De bemanning

Franciszek Andrzej Witakowski

Flight Sergeant

piloot

42 jaar

PL

Sykstus Marian Lewkowicz

Sergeant

tweede piloot

30 jaar

PL

Fidelis Józef Lukasik

Flight Sergeant

waarnemer

37 jaar

PL

Zygmunt Nogaj

Sergeant

radiotelegrafist

28 jaar

PL

Andrzej Kulakowski

Pilot Officer

schutter

28 jaar

PL

Jan Danik

Sergeant

staartschutter

29 jaar

PL

Foto's van de onthulling

Verslagen en persberichten

Deze informatie is nog niet beschikbaar