Crashinfo_X9667_NL
ubersetzen

Crash-informatie X9667 Waddenzee

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de herdenkingspaal

Deze herdenkingspaal wordt onthuld op 7 september 2024

Locatie van de herdenkingspaal

De locatie voor deze herdenkingspaal is nog niet bekend

Vickers Wellington Mk Ic X9667 ED-P – 21 OTU Waddenzee

Informatie over de crash

De Vickers Wellington vertrok op 26 januari 1943 om 18.30 uur vanaf vliegveld Moreton-in-Marsh, Engeland. Het betrof een trainingsmissie met oefenbommen. De bemanning behoorde niet tot een squadron, maar tot een Operational Training Unit. De geplande route liep tot 50 mijl uit de Engelse kust. Waarschijnlijk raakte de bemanning gedesoriënteerd boven de Noordzee. Ter hoogte van Texel werd het vliegtuig door de Duitse piloot Leutnant W. Kuthe neergeschoten. Het toestel kwam neer in de Waddenzee.

 

Twee maanden later spoelden bij Texel Ellis en Smith aan. Rondom Den Helder gebeurde hetzelfde met Mitchell, Llewelyn en Elvin. Navigator Tucker werd naar het lijkt pas na de oorlog in de zomer van 1945 geborgen uit het wrak. Hij is begraven op het kerkhof van Westerland. Morgan was de enige overlevende. Hij was gewond en werd tot februari 1943 in het Wilhelminagasthuis in Amsterdam verpleegd.

De bemanning

Gordon George Ellis

Sergeant

Piloot

20 jaar

Verenigd Koninkrijk

Frank Howard Mitchell

Flying Officer

Tweede piloot

28 jaar

Australië

Eric Hector Tucker

Sergeant

Navigator

20 jaar

Verenigd Koninkrijk

Dilwyn Llewelyn 

Pilot Officer

Bommenrichter

22 jaar

Verenigd Koninkrijk

John Newell Morgan

Flight Sergeant

Radiotelegrafist

22 jaar

Verenigd Koninkrijk

Ronald Edward Elvin

Sergeant

Schutter

20 jaar

Verenigd Koninkrijk

Norman George Smith

Sergeant

Staartschutter

21 jaar

Australië