Crashinfo_W4769_Wieringerwerf

Crash-informatie W4769 Wieringerwerf

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen de gemeentegrenzen van Hollands Kroon. Op het land, in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergestort. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden opgepakt of konden vluchten met behulp van het Verzet. De meeste kwamen echter om het leven en keerden niet meer terug naar hun familie en geliefden.

Crash AVRO Lancaster MKI W4769 QR-V van 61 Squadron 

Oostermiddenmeerweg - Zuiderkwelweg - Wagenpad te Wieringerwerf

De Engelse Lancaster bommenwerper was zondagavond 3 januari 1943 om 17.20 uur opgestegen vanaf het vliegveld Seyerston. De bemanningsleden waren onder leiding van de jonge, maar ervaren piloot Harry Bird, onderweg naar de Kruppfabrieken in Essen.


Piloot Bird en zijn zes bemanningsleden vlogen in de donkere nacht samen met 3 Mosquito - en 19 Lancaster bommenwerpers naar Duitsland. De Lancaster keerde die avond niet terug. Om 19.40 uur ontplofte het hoog in de lucht. De oorzaak van de ontploffing is onbekend. Alle bemanningsleden kwamen om het leven. Zij zijn begraven op de Militaire Erebegraafplaats te Huisduinen. Na de oorlog werden zij herbegraven op de British Commonwealth War Grave Cemetery nabij Bergen op Zoom.

De bemanning

Harry Raymond Bird

Pilot Officer

Piloot

21 jaar

UK

John Davis

Sergeant

boordwerktuigkundige

23 jaar

UK

Harold John Robert Tickle

Flying Officer

Navigator

20 jaar

UK

George Leslie Inglis

Sergeant

Bommenrichter

26 jaar

UK

Robert James Kee

Warrant Officer II

Marconist

21 jaar

CAN

Ronald Clifford Gait

Sergeant

Schutter

21 jaar

UK

Leslie George Gunning

Sergeant

Schutter

19 jaar

UK