Crashinfo_W4769_Wieringerwerf

Crash-informatie W4769 Wieringerwerf

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de onthulling van de herdenkingspaal voor deze crash

Deze herdenkingspaal is onthuld op 6 februari 2021

Locatie van de herdenkingspaal

AVRO Lancaster MKI

Informatie over de  crash

De Engelse Lancaster bommenwerper was zondagavond 3 januari 1943 om 17.20 uur opgestegen vanaf het vliegveld Seyerston. De bemanningsleden waren onder leiding van de jonge, maar ervaren piloot Harry Bird, onderweg naar de Kruppfabrieken in Essen.


Piloot Bird en zijn zes bemanningsleden vlogen in de donkere nacht samen met 3 Mosquito - en 19 Lancaster bommenwerpers naar Duitsland. De Lancaster keerde die avond niet terug. Om 19.40 uur ontplofte het hoog in de lucht. De oorzaak van de ontploffing is onbekend. Alle bemanningsleden kwamen om het leven. Zij zijn begraven op de Militaire Erebegraafplaats te Huisduinen. Na de oorlog werden zij herbegraven op de British Commonwealth War Grave Cemetery nabij Bergen op Zoom.

De bemanning

Harry Raymond Bird

Pilot Officer

Piloot

21 jaar

UK

John Davis

Sergeant

boordwerktuigkundige

23 jaar

UK

Harold John Robert Tickle

Flying Officer

Navigator

20 jaar

UK

George Leslie Inglis

Sergeant

Bommenrichter

26 jaar

UK

Robert James Kee

Warrant Officer II

Marconist

21 jaar

CAN

Ronald Clifford Gait

Sergeant

Schutter

21 jaar

UK

Leslie George Gunning

Sergeant

Schutter

19 jaar

UK

Foto's van de onthulling

Verslagen en persberichten

Informatiepaneel geplaatst en een minuut stilte voor de crew van W4769


6 februari 2021 - Vandaag is het informatiepaneel bevestigd op de herdenkingspaal die eerder dit jaar al geplaatst was. Zonder publiek werd het informatiepaneel onthuld door de kinderen van onze voorzitter en penningmeester, waarna een minuut stilte werd gehouden.


Naast de bestuursleden van onze stichting was ook Matthijs Gemmink, verslaggever van NH Nieuws aanwezig voor een kort interview met onze voorzitter, Mark Hakvoort.

Klik hier voor het verslag van NH Nieuws.