Crashinfo_W4256_NL

Crash-informatie W4256 Waddenzee

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de onthulling van de herdenkingspaal voor deze crash

Deze herdenkingspaal werd onthuld op 17 juni 2023

Locatie van de herdenkingspaal

Avro Lancaster Mk.I

Informatie over de crash

Op 25 juni 1943 om 23.00 uur was de Lancaster bommenwerper opgestegen van vliegveld Syerston (Nottinghamshire) in Engeland met aan boord zeven bemanningsleden. De Lancaster was op een missie naar de Duitse stad Gelsenkirchen om de raffinaderijen van synthetische olie van Scholven-Buer te bombarderen. In de nacht verloor 106 squadron vier vliegtuigen in één missie.


De zware bommenwerper W4256 had drieënvijftig missies uitgevoerd totdat deze door een Duitse nachtjager werd neergeschoten om 02.31 uur op 26 juni. De piloot van de nachtjager was Hauptmann Rudolf Sigmund van de 10./NJG 1. Sigmund was met zijn Messerschmitt Bf110 opgestegen van het vliegveld Leeuwarden. De Lancaster bommenwerper crashte in de Waddenzee op circa 2 km ten oosten van Hippolytushoef. Alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven bij de crash en zijn begraven op de begraafplaats Zandburen te Hippolytushoef.

De bemanning

Stephen George White

Sergeant

piloot

20 jaar

UK

Eric Charles Crook

Sergeant

boordwerktuigkundige

21 jaar

UK

Gerard William Board Enright

Pilot Officer

navigator

30 jaar

UK

James Edgar Donald Craigie

Pilot Officer

bommenrichter

25 jaar

CAN

John Frederick Bates

Sergeant

radiotelegrafist

21 jaar

UK

Edwin Thomas Harding

Sergeant

rugkoepelschutter

20 jaar

UK

Maxwell Birdwood Watt

Flight Sergeant

staartschutter

25 jaar

AUS

Foto's van de onthulling

19de en 20ste herdenkingspaal onthuld bij de Waddenzee


Op 17 juni vond de onthulling plaats van twee herdenkingspalen voor bemanningsleden die in 1943 met hun vliegtuig in de Waddenzee neerstortten. Tachtig jaar geleden, op 26 juni 1943, werd de Lancaster bommenwerper W4256 door een Duitse nachtjager neergeschoten. Hierbij kwamen alle zeven bemanningsleden uit Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk om het leven. De jongste was 20 jaar oud, de oudste nog maar 30. Ook de Halifax MKII JD149 crashte na een aanval door een Duitste nachtjager in de Waddenzee. Op 28 mei 1943 kwamen ook hierbij zeven jonge mannen uit Canada en het Verenigd Koninkrijk om het leven.


Gerard Numeijer van Nubo Motors had zijn museum in Hippolytushoef beschikbaar gesteld voor de ontvangst van de gasten. Bij een kopje koffie werd geluisterd naar onze voorzitter, Mark Hakvoort, die over de gebeurtenissen in 1943 vertelde. Locoburgemeester Mary van Gent stond in haar toespraak stil bij de veertien jonge mannen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Sgt Nicole Mitchell vertegenwoordigde de Canadese ambassade en Mr. Alex Keighley was afgevaardigde van de Engelse ambassade. Dirk Bak werd vandaag in het zonnetje gezet voor zijn bewezen diensten, Dirk is samen met zijn vrouw Jetty bij iedere onthulling aanwezig en zorgt als trompettist voor de muzikale omlijsting.


De onthulling van de herdenkingspaal voor de bemanning van de Lancaster W4256 vond plaats aan de dijk bij Recreatiepark Wiringherlant aan de Noordstroeërweg. Sgt. Nicole Mitchell sprak in haar speech de bewondering uit voor de wijze waarop in Nederland de Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. Binnen de Canadese landsgrenzen is er nooit oorlog geweest, maar Canada heeft een belangrijke rol gespeeld bij onze bevrijding. De onthulling van de herdenkingspaal werd ook uitgevoerd door Sgt. Mitchell. Dirk Bak speelde onder toeziend oog van de aanwezige veteranen de volksliederen van Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk.


De tweede onthulling van deze dag, de twintigste van onze stichting, was voor de bemanning van de Halifax MKII JD149. Mr. Alex Keighley van de Britse ambassade sprak de bezoekers toe en verrichtte de onthulling van de herdenkingspaal. Ook hier blies Dirk Bak de volksliederen van het Verenigd Koninkrijk en Canada.


Op de begraafplaats Zandburen zijn de 14 bemanningsleden begraven. Deze helden werden op hier herdacht door het spelen van The Last Post. de klanken van Dirk’s trompet gaven een sfeer van eerbied en respect. De saluerende veteranen, die onder leiding van Dick Doornik bij iedere ceremonie weer goed vertegenwoordigd zijn, maakten de ceremonie compleet en indrukwekkend. Ook de minuut stilte die volgde droeg daar aan bij. Bij zowel de herdenkingspalen als bij de graven werden kransen gelegd. De familie Wartena-Kok heeft de graven van de gesneuvelde bemanningsleden geadopteerd. Namens het 102 squadron plaatsten Sandra en haar zoon Nick kruisjes bij de graven.


Klik hier voor alle informatie en alle foto's van de onthulling JD149