Crashinfo_P9286_Winkel

Crash-informatie P9286 Winkel

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen de gemeentegrenzen van Hollands Kroon. Op het land, in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergestort. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden opgepakt of konden vluchten met behulp van het Verzet. De meeste kwamen echter om het leven en keerden niet meer terug naar hun familie en geliefden.

Crash van Vickers Wellington Mk IC P9286 KO-K van 115 Squadron in de Groetpolder te Winkel

In de avond van 16 november 1940 steeg om 20.15 uur de Wellington bommenwerper op vanaf vliegveld Marham met als doelwit de stad Hamburg. Op de terugweg naar Engeland werd de bemanning volkomen verrast toen het midden in de nacht werd aangevallen door een Duits jachtvliegtuig. De Wellington stortte neer om 02.05 uur. Alle bemanningsleden kwamen om het leven.


De Wellington werd neergehaald door het Dornier jachtvliegtuig van Oberleutnant Egmont Prinz zur Lippe-Weissenfeld. Dit was voor deze piloot zijn eerste, geslaagde operatie. Hij zou uiteindelijk nog 51 andere vliegtuigen neerhalen alvorens hij zelf in 1944 met zijn toestel verongelukte.

De bemanning

Donald Ewart Larkman

Sergeant

Piloot

21 jaar

UK

Frederick Albert Core

Sergeant

Tweede piloot

23 jaar

UK

Malcolm Brian Mott

Sergeant

Waarnemer

20 jaar

UK

Robert Rodger

Sergeant

Radiotelegrafist

22 jaar

UK

Thomas Walter Gostick

Sergeant

Schutter

23 jaar

UK

John Carse Walton

Sergeant

Schutter

23 jaar

UK