Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.
Deze herdenkingspaal is onthuld op 18 september 2021
Vickers Wellington Mk IC
In de avond van 16 november 1940 steeg om 20.15 uur de Wellington bommenwerper op vanaf vliegveld Marham met als doelwit de stad Hamburg. Op de terugweg naar Engeland werd de bemanning volkomen verrast toen het midden in de nacht werd aangevallen door een Duits jachtvliegtuig. De Wellington stortte neer om 02.05 uur. Alle bemanningsleden kwamen om het leven.
De Wellington werd neergehaald door het Dornier jachtvliegtuig van Oberleutnant Egmont Prinz zur Lippe-Weissenfeld. Dit was voor deze piloot zijn eerste, geslaagde operatie. Hij zou uiteindelijk nog 51 andere vliegtuigen neerhalen alvorens hij zelf in 1944 met zijn toestel verongelukte.
Donald Ewart Larkman
Sergeant
Piloot
21 jaar
Verenigd Koninkrijk
Frederick Albert Core
Sergeant
Tweede piloot
23 jaar
Verenigd Koninkrijk
Malcolm Brian Mott
Sergeant
Waarnemer
20 jaar
Verenigd Koninkrijk
Robert Rodger
Sergeant
Radiotelegrafist
22 jaar
Verenigd Koninkrijk
Thomas Walter Gostick
Sergeant
Schutter
23 jaar
Verenigd Koninkrijk
John Carse Walton
Sergeant
Schutter
23 jaar
Verenigd Koninkrijk
Er was veel belangstelling voor de onthulling van de herdenkingspaal P9286 in Winkel op 18 september.
De officiele ceremonie werd o.a. bijgewoond door de wethouder en veteranen van de Veteranen Contactgroep Wieringen/Hollands Kroon en Veteranen Schagen. NH Nieuws deed verslag van deze plechtigheid.
Een ontroerende reactie van Sandra, een nicht van de omgekomen piloot Larkman:
Hello Chris,
Thank you so much for this.
I just cannot appreciate enough what you have all done to honour our loved ones who we miss so very much.
It never ceases to amaze me how much honour you pay to those who gave so much so that not only you, but we can be free today.
I am so humbled by the Dutch. So grateful.
Thank you for remembering.
I only hope that we all can learn that this must not, cannot happen again.
From myself and all the Larkman family, thank you, and we would do it again to save us all.
Bless you.
Sandra
Op 19 april 2023 had Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon de eer om nabestaanden te ontvangen van een van de bemanningsleden van de Vickers Wellington Mk Ic P9286 KO-K van 115 Squadron dat bij Winkel in de Groetpolder was neergestort. De bemanning ligt op de Algemene Begraafplaats bij de Lucaskerk van Winkel.
Uit Engeland waren Christine Townrow, haar partner Arthur Brookes en zijn broer Luitenant Colonel Edmund Brookes overgekomen. De vader van Christine was de neef van piloot Donald Ewart Larkman. Volgens Christine was het haar vaders lievelingsneef, omdat hij altijd zo aardig was voor hem. Christine, Arthur en Edmund waren deze ochtend met de boot overgekomen om vervolgens de volgende dag weer terug te gaan naar Cambridge.
Christine en haar reisgezelschap waren niet op de hoogte van de herdenkingsdienst die zou worden gehouden en waren blij verrast dat Chris van onze stichting dit georganiseerd had. Na de ceremonie heeft Chris ze nog meegenomen naar de herdenkingspaal en de crashlocatie. Dit heeft ze erg goed gedaan. Christine liet later via een e-mail weten: “I will certainly remember the day with such pleasure and gratitude!”. Een mooier compliment kan je als stichting niet krijgen.
Bij de herdenking was ook burgemeester Rian van Dam aanwezig die no eens benadrukte hoe belangrijk het voor Hollands Kroon is om deze bemanningsleden te blijven herdenken.
Familie van Thomas Walter Gostick herdenkt in Winkel
Op 31 augustus kwamen vanuit York, Engeland, Jack en Gill Salter over. De vader van Jack was de neef van Thomas Walter Gostick, schutter van de Wellington bommenwerper die op 16 november 1940 in de Groetpolder neerstortte. Thomas werd binnen de familie Sonny genoemd. De moeder van Thomas en dus de tante van Jack vertelde altijd honderduit over haar zoon, maar van haar man mocht er niet gesproken worden over Sonny. Jack heeft aan zijn oudtante moeten beloven dat hij het graf van Thomas eens zou bezoeken. Jack en Gill kwamen over in hun remake Morgan. Een speciale auto waarmee ze door zouden rijden naar Duitsland voor een Morgan dag die daar werd gehouden.
Jack en Gill waren zeer onder de indruk van de plechtigheid die werd gehouden. Hierbij waren de veteranen aanwezig van Hollands Kroon en Schagen. De 4 mei stichting was ook aanwezig en had voor koffie, thee en een petit four gezorgd. Verder waren er een aantal oud bewoners aanwezig. Bij de herdenking werden er mooie woorden gesproken door Geertje Hannema, dochter van voormalig eigenaar van het perceel waar de zes bemanningsleden omkwamen en van Wethouder Lilian Peters namens de Gemeente Hollands Kroon. Dirk Bak blies de Last Post en het Engelse volkslied. Na de ceremonie werden Jack en Gill door Chris meegenomen naar de in 2021 geplaatste herdenkingspaal. Chris heeft daar de plek laten zien waar het vliegtuig is neergekomen. Het was een mooie herdenking die voor veel indrukken zorgde.
Foto: Marc Moussault
Verslag NH Nieuws
Kelly Blok van NH Nieuws deed verslag van deze herdenking. Klik hier voor het verslag, met video.
Foto's: Marc Moussault en Chris Dijkshoorn
Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon
Bestuursleden van de Stichting:
Naam | Functie |
Mark Hakvoort | Voorzitter |
Chris Dijkshoorn | Penningmeester |
Martin Blaauw | Secretaris |
Alle bestuursleden voeren hun functie onbezoldigd uit
Documenten van de Stichting: