Crashinfo_ND357_NL
ubersetzen

Crash-informatie ND357 Kolhorn

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de  herdenkingspaal 

Deze herdenkingspaal is onthuld op 25 april 2023

Locatie van de herdenkingspaal

Avro Lancaster Mk. III ND357 GT-G van 156 “Pathfinder” Squadron

Informatie over de crash

Vanaf vliegveld Warboys vertrok de ND357 op 14 januari 1944 om 16.45 uur richting Braunschweig Duitsland. Na het bombardement werd het toestel op de terugweg neergeschoten door de Messerschmitt Bf 110G van Oberleutnant Dietrich Schmidt die opereerde vanaf Leeuwarden. Vanuit het oosten kwam de brandende bommenwerper laag over Kolhorn gevlogen, tussen de kerk en de toenmalige basisschool door. De Lancaster stortte neer om 20.35 uur in de slootkant, bijna tegen de dijk aan.

 

De bommenwerper had een zeer ervaren crew aan boord. Vijf bemanningsleden hadden één of meerdere onderscheidingen en zes hadden meer dan dertig missies volbracht. Mansfield en Alexander zelfs meer dan vijftig missies. De gehele bemanning kwam om het leven en ligt op de Commonwealth War Graves Cemetery nabij Bergen op Zoom. Vijf zijn samen in één graf begraven.

De bemanning

Nelson Reuben Mansfield

Wing Commander

Piloot

31 jaar

Nieuw-Zeeland

Charles Henry Lawrance

Warrant Officer

Boordwerktuigkundige

30 jaar

Verenigd Koninkrijk

Edward Sudbury Alexander

Squadron Leader

Navigator

24 jaar

Canada

Bernard Aidan Trott

Pilot Officer

Bommenrichter

29 jaar

Verenigd Koninkrijk

Charles Roy Swinney

Flight Lieutenant

Radiotelegrafist

26 jaar

Verenigd Koninkrijk

Victor Norman Cawdery

Flight Sergeant

Rugkoepelschutter

20 jaar

Verenigd Koninkrijk

George William Penrose

Flying Officer

Staartschutter

30 jaar

Verenigd Koninkrijk

Foto's van de onthulling

Verslagen en persberichten

Onthulling van de herdenkingspaal voor de crew van de Avro Lancaster ND357 op 25 april 2023


Op dinsdagavond 25 april 2023 vond de onthulling van de herdenkingspaal ter nagedachtenis aan de bemanning van de Avro Lancaster Mk III ND357 GT-G van 156 “Pathfinder” Squadron plaats. Het was een indrukwekkend moment voor de uit Canada overgekomen Jim en Patty Nichol, nabestaanden van Edward Sudbury Alexander, een van de bemanningsleden van de Lancaster.


Ook was Mien Struik-Bakker, een 92-jarige inwoonster van de regio, aanwezig om samen met Patty de onthulling te doen. Verder was Colonel Marc LaFortune, Defence Attaché to the Netherlands, Belgium and Luxembourg, aanwezig namens de Canadese ambassade.

Het 4 mei comité, historische vereniging en stichting Oud Kolhorn waren ook aanwezig bij de plechtigheid. Het programma begon om 19.00 uur en om 19.45 uur was de ceremonie ten einde. Na afloop was er de mogelijkheid om koffie of thee te drinken dankzij de zeer gewaardeerde gastvrijheid van Ton en Petra.


Het was een indrukwekkende en respectvolle plechtigheid ter nagedachtenis aan de zeer ervaren crew van de ND357, die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Tijdens de plechtigheid hield locoburgemeester Maarten Versluis van de Gemeente Hollands Kroon een mooie toespraak. Hij benadrukte hoe belangrijk en niet vanzelfsprekend vrijheid is en dat we daarom moeten blijven herdenken. Hij stond stil bij de huidige situatie in Oekraïne.

Ook Colonel Marc LaFortune van de Canadese ambassade was onder de indruk van de plechtigheid en de manier waarop er in Nederland wordt herdacht. Hij gaf aan dat ze dit in Canada niet op deze manier doen en dat hij diep onder de indruk was van de manier waarop Nederland stilstaat bij de offers die zijn gebracht voor de vrijheid van ons land.


De herdenkingspaal werd officieel onthuld door Patty Nichol en Mien Struik-Bakker. Dirk Bak speelde The Last Post en de volksliederen van Nieuw-Zeeland, Canada en het Verenigd Koninkrijk. De aanwezigheid van de veteranen onder leiding van Dick Doornik maakte het officiële karakter van deze herdenking compleet en indrukwekkend.


Edith van de Bovenkamp voorzag de herdenkingspaal van een bak met Freedom Flame tulpen. Het is de bedoeling dat deze tulpen bij alle herdenkingspalen van onze stichting geplaatst worden in de komende weken