Crashinfo_BK340_NL
ubersetzen

Crash-informatie BK340 Lambertschaag

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de herdenkingspaal

Deze herdenkingspaal is onthuld op 15 juni 2024

Locatie van de herdenkingspaal

Informatie over de crash

Op 12 maart 1943 om 19.12 uur was de bommenwerper van het type Wellington opgestegen van het vliegveld Disforth in Engeland. De vijfkoppige bemanning had als doel de Krupps fabrieken van de Duitse stad Essen te bombarderen.

 

Het doel werd niet bereikt. Op de heenweg werd de bommenwerper neergeschoten door de Duitse nachtjager van Leutnant Oskar Köstler. Het vliegtuig vloog brandend verder en stortte om 21.58 uur neer op het land van de familie Kranenburg. Een deel van het toestel kwam in een sloot terecht, 100 meter achter de boerderij van de familie Best. Deze boerderij stond aan de Westfiese Dijk, ongeveer 1,8 kilometer ten westen van Lambertschaag. Het land is nu natuurgebied. Alle bemanningsleden konden zich met hun parachute redden. Ze landden verspreid in de Wieringermeerpolder en in West-Friesland en werden gevangengenomen door de bezetter.

Getuigenissen van piloot Lamontagne

Op de website van 425 squadron die beheerd wordt door Pierre Lagacé wordt aandacht besteed aan de onthulling van onze herdenkingspaal en staan getuigenissen van piloot Lamontagne. Zeer interessant om te lezen en een idee te krijgen bij wat de bemanningsleden van de Wellington hebben doorgemaakt. 


De Canadese bemanning was Franstalig, de website ook. De getuigenissen van piloot Lamontagne zijn Engelstalig.  

Vliegtuigcrash Wellington Mk.III BK340 KW-T van het 425 “Alouette” Squadron

Middenmeer - Lambertschaag

De bemanning

Joseph Georges Gilles Claude Lamontagne

Sergeant

Piloot

23 jaar

Canada

Adrien Walter Brown

Flight Sergeant

Navigator

20 jaar

Canada

Joseph Adrian Vincent Gauthier

Flight Sergeant

Bommenrichter

21 jaar

Canada

Joseph Roland Arthur Goulet

Sergeant

Radiotelegrafist

Leeftijd onbekend

Canada

Marie Joseph Alfred Jean Aumond

Flight Sergeant

Schutter

Leeftijd onbekend

Canada

Twee herdenkingspalen onthuld op 15 juni 2024


Op 15 juni hebben we onder grote belangstelling twee herdenkingspalen onthuld. Genodigden en andere belangstellenden verzamelden in de Cultuurschuur te Wieringerwerf, waar onze voorzitter, Mark Hakvoort, startte met een welkomstwoord. Een speciaal welkom was er voor Sgt. Nicole Mitchell die de Canadese ambassade vertegenwoordigde. Het Verenigd Koninkrijk werd vertegenwoordigd door Ms. Kate Burrows. Burgemeester Rian van Dam was er namens de gemeente Hollands Kroon en ook de veteranen waren met negen man naar Wieringerwerf gekomen. We waren weer blij met de koffie, thee en de gastvrijheid van het Historisch Genootschap Wieringermeer.


Na de woorden van onze voorzitter vertrok het gezelschap naar de locatie van de eerste onthulling aan de Zuiderdijkweg. Hier stortte op 21 april 1943 net buiten de dijk de Mosquito DZ386 neer waarbij de bemanningsleden Shand en Handley om het leven kwamen. Voordat de herdenkingspaal werd onthuld waren er speeches van burgemeester Rian van Dam en van Ms. Kate Burrows waarna ze samen de officiële onthulling verrichtten. Trompettist Hans Elling blies The Last Post en het volkslied van het Verenigd Koninkrijk. De veteranen waren ook deze keer weer ruim vertegenwoordigd en zorgden voor het nodige cachet aan deze officiële ceremonie. Er werden kransen en bloemen gelegd namens de gemeente Hollands Kroon, de ambassade van het Verenigd Koninkrijk en het Historisch Genootschap Wieringermeer.


De tweede onthulling vond plaats aan de Koggenrandweg bij Lambertschaag. Deze herdenkingspaal is geplaatst ter herinnering aan de crash van de Wellington BK340. De vijf Canadese bemanningsleden wisten de crash te overleven door met hun parachutes tijdig uit het toestel te springen. In haar speech vertelde Sgt. Mitchell onder de indruk te zijn van de manier waarop in Nederland de Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. In Canada kennen ze dit niet, temeer omdat Canada nooit bezet is geweest. De weergoden werkten bij deze onthulling niet mee, in de stromende regen werd de herdenkingspaal onthuld door Sgt. Nicole Mitchell en burgemeester Rian van Dam. Beiden legden daarna een krans bij de herdenkingspaal. Ook waren er bloemen van het Historisch Genootschap Wieringermeer. De veteranen onder leiding van Dick Doornik leverden ook hier een mooie ceremoniële bijdrage. Hans Elling blies het volkslied van Canada.


Foto's van de onthulling