Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.
Deze herdenkingspaal is onthuld op 5 oktober 2024
Vliegtuigcrash P-51B Mustang 43-6761 C3-R “Queenie”, 363th Fighter Group, 382th Fighter Squadron
Waddenzee
Op 9 april 1944 stegen 36 Amerikaanse P-51 Mustang-jagers van de 363rd Fighter Group op vanaf vliegbasis Staplehurst in Engeland. Hun taak was om Amerikaanse bommenwerpers, die terugkeerden na een aanval op Tutow in Duitsland, te escorteren en beschermen tegen Duitse jagers.
Om 14.25 uur, vlak voor de Deense kust, kreeg piloot Pollard motorproblemen. Hij keerde om en vloog via de Waddenzee terug, maar verloor steeds meer hoogte. Zijn wingman, 2nd Lt. Deeds, volgde hem tot ze in een wolkenbank verdwenen, ongeveer 1000 meter boven Texel. Om 14.50 uur verloor Deeds hem uit het oog en kon geen radiocontact maken. Kort daarna zag Deeds vlammen en rook, wat duidde op een crash in het water. Pollard kwam hierbij om het leven. Zijn lichaam spoelde aan op 19 april 1944 bij de Waddenzeedijk bij Hippolytushoef en werd begraven op de begraafplaats Zandburen. In 1949 werd hij herbegraven in Lassen Cemetery, Susanville, Californië USA.
29ste herdenkingspaal onthuld op 5 oktober 2024
Op zaterdag 5 oktober 2024 vond de onthulling plaats van de 29ste herdenkingspaal, ter nagedachtenis aan de 23-jarige Amerikaanse piloot Benjamin Pollard. Pollard kwam meer dan 80 jaar geleden om het leven toen zijn P51-B Mustang door een motorstoring neerstortte in de Waddenzee. De ceremonie werd georganiseerd door de Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon (SHHK) en was de laatste onthulling van dit jaar, waarmee een reeks van indrukwekkende herinneringsmomenten werd afgesloten.
Ontvangst en Welkom
De ceremonie begon om 14:00 uur met een ontvangst in het NUBO Motormuseum in Hippolytushoef, waar eigenaar Gerard Numeijer als gastheer optrad. Het was de tweede keer dat zijn museum dienstdeed als ontvangstruimte op een onthullingsdag, en de collectie historische motoren en een enorme verzameling items rond vliegtuigen uit de tweede wereldoorlog zorgde voor een sfeervolle en passende omgeving.
Na de ontvangst opende Mark Hakvoort, voorzitter van onze stichting, de ceremonie. In zijn openingswoord sprak hij over wat er op 9 april 1944 boven de Waddenzee gebeurde. Daarnaast stond hij met verhalen en anekdotes stil bij de onlangs overleden veteraan Dick Doornik. Doornik was een vaste aanwezige sinds de allereerste onthulling op 14 september 2019. Ook werd de eerder dit jaar overleden trompettist Dirk Bak in herinnering gebracht en hun betrokkenheid gedurende de afgelopen vijf jaar werd met dankbaarheid herdacht.
De Ceremonie
Rond 14:45 uur vertrok het gezelschap naar de locatie van de herdenkingspaal, een plek met uitzicht over de Waddenzee waar Pollard ruim 80 jaar geleden crashte.
Hoewel de aanwezigheid van veteranen altijd een vast onderdeel is van de ceremonies van SHHK, was het bijzonder dat er deze keer maar liefst 12 veteranen aanwezig waren, wat de ceremonie extra indrukwekkend maakte. Bij de ceremonie speelde trompettist Hans Elling "The Last Post", en er werd een minuut stilte gehouden. Ook blies Hans het Amerikaanse volkslied.
Burgemeester Rian van Dam hield een indrukwekkende toespraak voor de onthulling. Ze sprak haar respect uit voor de jonge Amerikaanse piloot Benjamin Pollard, die zijn leven verloor in een voor hem vreemd land, vechtend voor de vrijheid van anderen. Daarnaast prees ze het bestuur van SHHK voor het werk. Dankzij deze inzet, met nu al de 29ste herdenkingspaal, worden de verhalen van al die jonge mannen die hun leven waagden, en soms verloren, voor onze vrijheid levend gehouden.
Na de toespraak verrichtten burgemeester Rian van Dam en Juris L. Jansons, Kolonel bij de U.S. Air Force gezamenlijk de onthulling van de herdenkingspaal, waarna ze ook samen een krans legden.
Met deze 29ste onthulling sloot SHHK dit herdenkingsjaar af. De stichting kijkt uit naar het komende jaar, waarin nieuwe onthullingen zullen plaatsvinden.
Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon
Bestuursleden van de Stichting:
Naam | Functie |
Mark Hakvoort | Voorzitter |
Chris Dijkshoorn | Penningmeester |
Martin Blaauw | Secretaris |
Alle bestuursleden voeren hun functie onbezoldigd uit
Documenten van de Stichting: