Crashinfo_42-63969_NL
ubersetzen

Crash-informatie 42-63969 IJsselmeer

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de herdenkingspaal

Deze herdenkingspaal is onthuld op 7 oktober 2023

Locatie van de herdenkingspaal

Foto van een Amerikaanse B-24 bommenwerper

Informatie over de crash

In de ochtend van 22 december 1943 was de bommenwerper opgestegen vanaf het vliegveld Hardwick in Engeland. De Amerikaanse bommenwerpers hadden als doel het rangeerterrein van de Duitse stad Osnabrück. Op de terugweg kwam de formatie vliegtuigen boven Nederland, ten oosten van Staphorst, onder vuur te liggen van Duits luchtafweergeschut (Flak). De formatie brak op,  waarna de achterblijvers meerdere keren werden aangevallen door de Duitse jagers. Tussen Osnabrück en de Engelse kust werden die dag 22 bommenwerpers neergeschoten. Waaronder de B-24 bommenwerper van piloot Hunt en zijn bemanning. Het vliegtuig stortte om circa 15.00 uur neer in het noordelijk deel van het IJsselmeer.

 

Alle negen bemanningsleden kwamen om het leven. In de maanden erna spoelden op verschillende locaties rond het IJsselmeer bemanningsleden aan. Nabij de haven van Oude Zeug is de staartschutter Bennet gevonden. Mogelijk zou daar ook de tweede piloot Congelli zijn aangespoeld. Tijdens de oorlog werden de lichamen begraven op het kerkhof van Middenmeer. Na de oorlog werden ze herbegraven in Margraten, Neuville-en-Condroz (B) of overgebracht naar de Verenigde Staten.

De bemanning

Grady Glenn Hunt

First Lieutenant

Piloot

26 jaar

Verenigde Staten

Joseph Pasquale Congelli

Second Lieutenant

Tweede piloot

21 jaar

Verenigde Staten

Thomas Richard Curry

Second Lieutenant

Navigator

27 jaar

Verenigde Staten

Leslie Clarence Matthews

Second Lieutenant

Bommenrichter

22 jaar

Verenigde Staten

George Brinton Murry

Technical Sergeant

Radiotelegrafist

20 jaar

Verenigde Staten

Ruben Ramirez Galindo

Technical Sergeant

Boordwerktuigkundige

26 jaar

Verenigde Staten

Theodore Arthur Blanchard

Staff Sergeant

Rompschutter

23 jaar

Verenigde Staten

Roy Cook

Staff Sergeant

Rompschutter

31 jaar

Verenigde Staten

James W. Bennet

Staff Sergeant

Staartschutter

Leeftijd onbekend

Verenigde Staten

Verslagen

Onthulling 22ste en 23ste herdenkingspaal


Op 7 oktober zijn onze 22ste en 23ste herdenkingspaal onthuld. De ontvangst van de gasten was in de Cultuurschuur in Wieringerwerf met koffie en een welkomstwoord van Jan Wouts, voorzitter van het Historisch Genootschap Wieringermeer. Onze voorzitter Mark Hakvoort heette iedereen welkom, een speciaal welkom was er voor Kolonel Juris L. Jansons van de U.S. Air Force. De Amerikaanse vertegenwoordiging had alles te maken met de twee onthullingen van deze dag. Alle bemanningsleden die vandaag herdacht worden hebben de Amerikaanse nationaliteit. Totaal 10 jonge helden kwamen in 1943 om het leven toen hun toestellen na gevechten met de bezetter in het IJsselmeer crashten. Mark Hakvoort benadrukte in zijn toespraak nog maar eens dat vrijheid in deze tijd niet vanzelfsprekend is, onze vrijheid van nu hebben we te danken aan deze, en vele andere helden.


De eerste onthulling van vandaag vond plaats bij De Oude Zeug. Daar sprak burgemeester Rian van Dam de bezoekers toe, verrichtte de officiële onthulling van de herdenkingspaal en legde namens de Gemeente Hollands Kroon een krans. Mark Hakvoort noemde de namen van de negen bemanningsleden van de B-24 bommenwerper, stuk voor stuk jonge mannen tussen de 20 en 31 jaar oud. Van staartschutter James W. Bennet is helaas de leeftijd onbekend. De veteranen onder leiding van Dick Doornik waren, net als bij alle eerdere onthullingen, weer goed vertegenwoordigd en gaven cachet aan de ceremonie. Dirk Bak blies op zijn trompet The Last Post en het Amerikaanse volkslied.


De tweede onthulling van deze dag was ter nagedachtenis aan de Amerikaanse piloot Frank Gallion die in 1943 met zijn P-47D Thunderbolt in het IJsselmeer crashte en daarbij om het leven kwam. De herdenkingspaal is geplaatst bij het Dijkgat, de plek waar de bezetter op 17 april 1945 de dijk opblies waarmee de nog niet zolang drooggelegde Wieringermeerpolder weer onder water kwam te staan. Kolonel Jansons van de Amerikaanse ambassade sprak de bezoekers toe. In de korte tijd dat hij nu in Nederland is vertelde hij, overigens in uitstekend Nederlands, verrast te zijn door de wijze waarop Nederlanders de Tweede Wereldoorlog herdenken en dankbaarheid en respect tonen aan de bevrijders. Kolonel Jansons bracht ook nog een verrassing mee, de originele gesp van de gordel van piloot Frank Gallion, prachtig ingelijst. De eer was aan Jansons om de herdenkingspaal officieel te onthullen en een krans te leggen. Ook het Historisch Genootschap Wieringermeer en de Gemeente Hollands Kroon legden kransen bij deze herdenkingspaal. Dirk Bak speelde op werkelijk voortreffelijke wijze The Last Post en The Star-Spangled Banner. Met een minuut stilte en de aanwezige veteranen was hiermee ook deze ceremonie compleet en indrukwekkend.


Kolonel Jansons werd door burgemeester Rian van Dam en het bestuur van onze stichting na afloop meegenomen naar het Dijkgat, waar details over deze gebeurtenis te lezen zijn, maar ook de kennis van zowel de burgemeester als van onze bestuursleden maakte het een informatieve afsluiting van deze dag.

Foto's van de onthulling