Crashinfo_42-103735_NL
ubersetzen

Crash-informatie 42-103735 Middenmeer

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de herdenkingspaal

Deze herdenkingspaal is onthuld op 21 juni 2025

Locatie van de herdenkingspaal

Update juni 2025: Recent is nieuwe informatie ontvangen over de mogelijke crashlocatie van dit toestel. De exacte plek wordt momenteel nader onderzocht. Zodra hier meer duidelijkheid over is, zal de herdenkingspaal op de juiste locatie worden geplaatst.

Vliegtuigcrash P-51C Mustang 42-103735 “Gooch’s Revenge” OS-F, 355th Fighter Group, 357th Squadron. Middenmeer, Oudelanderweg kavel D49

 

Informatie over de crash

Op 5 oktober 1944 stegen om 9.40 uur Amerikaanse P-51 Mustang jagers op vanaf de vliegbasis Steeple Morden in Hertfordshire, Engeland. Hun opdracht was om samen met andere jagers Amerikaanse B-24 bommenwerpers te escorteren tijdens een missie naar het vliegveld Lippstadt in Duitsland.

 

Tijdens de heenvlucht kreeg een van de P-51 Mustangs motorproblemen. De 20-jarige piloot, Juntilla, crashte hierdoor en kon geen noodlanding maken. Om 11.00 uur crashte het vliegtuig in de Wieringermeerpolder aan de Oudelanderweg te Middenmeer, op kavel D54. Juntilla was uit het vliegtuig gesprongen met zijn parachute, overleefde daardoor de crash maar werd daarna gevangengenomen door de bezetter.

De bemanning

James Oliver Juntilla

First lieutenant

Piloot

20 jaar

United States

Herdenking piloot James Juntilla – Middenmeer, 21 juni 2025


Op zaterdagmiddag 21 juni 2025 vond de onthulling plaats van de 30ste herdenkingspaal van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. Bij de Oudelanderweg in Middenmeer werd stilgestaan bij de Amerikaanse piloot James Oliver Juntilla, die daar op 5 oktober 1944 met zijn P-51 Mustang neerstortte.


Ontvangst in de Cultuurschuur

De middag begon in de Cultuurschuur in Wieringerwerf, waar het Historisch Genootschap Wieringermeer is gevestigd. Na koffie, thee en koek opende voorzitter Jan Wouts het programma. Daarna sprak Mark Hakvoort namens onze stichting.


Er was een speciaal welkom voor:

  • Larry en Rebecca Tanenbaum, vrienden van de familie Juntilla, die tijdens hun vakantie in Europa tijd vrijmaakten om bij de ceremonie aanwezig te zijn

  • Colonel Heide Plummer, Air Attaché van de Amerikaanse ambassade in Den Haag

  • Mary van Gent, locoburgemeester van de gemeente Hollands Kroon

  • Mevrouw Kranenburg-Bouthoorn, ooggetuige van de crash

  • De veteranen onder leiding van Frans van Zwam, die ook dit keer weer met een brede vertegenwoordiging aanwezig waren


In de Cultuurschuur sprak Colonel Heide Plummer de aanwezigen toe. Zij bedankte onze stichting en alle betrokkenen voor het blijvend eren van militairen die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. In haar toespraak benoemde ze ook hoe belangrijk het is om deze verhalen te blijven vertellen, juist voor volgende generaties.


Het verhaal van James Juntilla

James Juntilla was twintig jaar oud toen zijn toestel werd geraakt boven de Wieringermeer. Volgens zijn dochter Karen Juntilla wist hij met zijn parachute het toestel te verlaten. Door lekkende olie op de cockpitruit had hij geen zicht meer. Hij overleefde de sprong, maar werd kort daarna krijgsgevangen genomen.

Na zijn arrestatie werd hij hardhandig ondervraagd. Zijn dochter vertelde: “They beat him up.”Later werd hij overgebracht naar verschillende kampen en moest hij, net als veel andere geallieerde gevangenen, tijdens de barre winter van '44-'45 lange marsen afleggen door de sneeuw. Die periode liet diepe sporen na. In de jaren erna sprak hij openlijk over de trauma’s die hij in die tijd had opgelopen.


Een belangrijke rol in het contact met de familie Juntilla werd gespeeld door Reinier Kleis uit Slootdorp. Hij vond en nam contact op met een pleegzoon van James Juntilla, David, die op zijn beurt zijn zus Karen informeerde. Zo ontstond uiteindelijk ook het contact met Larry Tanenbaum, die al eerder bevriend was geraakt met de familie Juntilla.

Na de oorlog bouwde James Juntilla een nieuw leven op. Hij werd advocaat en werkte als hoog ambtenaar bij de Federal Communications Commission. Hij was vader van twee biologische en twee geadopteerde kinderen, een begaafd schilder, een kunstliefhebber en iemand die veel voor zijn omgeving heeft betekend.


Ceremonie aan de Oudelanderweg

Na het programma in Wieringerwerf vertrok het gezelschap naar de locatie van de herdenkingspaal aan de Oudelanderweg. Daar vertelde Mark Hakvoort het verhaal van de crash. Aansluitend vroeg hij aan ooggetuige mevrouw Kranenburg-Bouthoorn in welke richting zij het toestel destijds had zien neerkomen.


Larry Tanenbaum sprak vervolgens de aanwezigen toe, namens de familie van James Juntilla. Het was een persoonlijk en dankbaar woord, waarin hij ook aangaf hoe bijzonder het voor hen was dat er zoveel zorg en aandacht is besteed aan deze herdenking.

Tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied, op trompet uitgevoerd door Martin Keppel, brachten de aanwezige veteranen een eresaluut.

Daarna verrichtte Larry Tanenbaum de officiële onthulling van de herdenkingspaal.

Mary van Gent, locoburgemeester van de gemeente Hollands Kroon, sprak vervolgens de aanwezigen toe. In haar toespraak benadrukte zij het belang van herdenken, ook ruim tachtig jaar na de gebeurtenissen. Ze benoemde het verhaal van James Juntilla als een voorbeeld van moed en samenwerking in een donkere tijd. Daarbij sprak zij haar dank uit aan alle betrokkenen die zich inzetten om deze geschiedenis zichtbaar en levend te houden.


Tot slot werden er kransen en bloemen gelegd namens de gemeente Hollands Kroon en het Historisch Genootschap Wieringermeer.


Foto's van de onthulling