Crashinfo_42-103735_NL
ubersetzen

Crash-informatie 42-103735 Middenmeer

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de herdenkingspaal

Deze herdenkingspaal wordt onthuld op 5 oktober 2024

Locatie van de herdenkingspaal

De locatie voor deze herdenkingspaal is nog niet bekend

Informatie over de crash

Op 5 oktober 1944 stegen om 9.40 uur Amerikaanse P-51 Mustang jagers op vanaf de vliegbasis Steeple Morden in Hertfordshire, Engeland. Hun opdracht was om samen met andere jagers Amerikaanse B-24 bommenwerpers te escorteren tijdens een missie naar het vliegveld Lippstadt in Duitsland.

 

Tijdens de heenvlucht kreeg een van de P-51 Mustangs motorproblemen. De 20-jarige piloot, Juntilla, crashte hierdoor en kon geen noodlanding maken. Om 11.00 uur crashte het vliegtuig in de Wieringermeerpolder aan de Oudelanderweg te Middenmeer, op kavel D54. Juntilla was uit het vliegtuig gesprongen met zijn parachute, overleefde daardoor de crash maar werd daarna gevangengenomen door de bezetter.

De bemanning

James Oliver Juntilla

First lieutenant

Piloot

20 jaar

United States