Agenda

Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon


Agenda 2020

Activiteit

Onthulling herdenkingspaal JB535

Wanneer

5 september 2020

Waar

Ansjoviskade, Kolhorn

Bijzonderheden

De herdenkingspaal voor de omgekomen bemanning van de JB535 wordt officieel onthuld.


Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon werkt samen met Museum de Turfschuur. Vandaag is er de mogelijkheid om het museum te bezoeken vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. In het museum wordt aandacht gegeven aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in en om Kolhorn, waaronder de ontploffing van de Lancaster JB535.


Programma:


14:00 uur:  Onthulling herdenkingspaal in Kolhorn aan de Ansjoviskade in de nieuwbouw Nieuw Colhorn van Kolhorn, door de Australische ambassadeur en de burgemeester van Hollands Kroon. De heer Bak zal hierbij het Engelse en Australische volkslied ten gehore brengen.


14:30 uur:  Kranslegging bij de graven van de omgekomen bemanningsleden op de Algemene Begraafplaats van Kolhorn. (tegenover de locatie waar de paal wordt onthuld). Hier zal ook een moment stilte in acht worden genomen. De heer Bak zal hierbij de Last Post spelen.


15:00 uur: Om ongeveer 15:00 uur – 15:30 uur is er gelegenheid om koffie te drinken in museum OpZeeLand. Dit is op loopafstand van beide andere locaties. Tussendoor kan iedereen een bezoek brengen aan het museum de Turfschuur. Deze is vandaag gratis toegankelijk vanwege de onthulling van de herdenkingspaal. In dit museum kunt u als u dit wilt een bijdrage leveren aan de fooienpot van het museum.


Activiteit

Onthulling herdenkingspaal LW343

Wanneer

26 september 2020

Waar

Kerkweg 5a, Anna Paulowna - ter hoogte van de Welkoop en Tamoil tankstation

Bijzonderheden

Aan de Kerkweg in Anna Paulowna wordt een herdenkingspaal onthuld voor de bemanning van de Halifax II (LW343) die op 4 december 1943 hier neerstortte.


Met deze herdenkingspaal willen wij stil staan bij wat er zich hier op 4 december 1943 heeft afgespeeld. De Handley Page Halifax Mk II LW343 stortte neer. Van de zeven bemanningsleden, 5 Engelsen en 2 Canadezen, kwamen er vier om het leven. Drie bemanningsleden konden het vliegtuig op tijd verlaten.

 

Programma:


14.00:  Onthulling van de herdenkingspaal. De heer Cor Zwirs zal hierbij aanwezig zijn. Hij was de dag na de crash aanwezig als tiener en hij wil graag over zijn ervaringen vertellen.

 

14.30 – 15.00 uur. Na de onthulling kunnen wij koffie drinken bij Streekmuseum Oud Anna Paulowna. Het museum kunt u vinden aan de Zandvaart nr. 5 te Breezand

Activiteit

Onthulling herdenkingspaal P9286

Wanneer

 17 oktober 2020

Waar

Groetpolder, Winkel

Bijzonderheden

Programma volgt

Uitgesteld

Activiteit

Onthulling herdenkingspaal

Wanneer

Datum wordt nader bepaald

Waar

Dolfijnweg, Slootdorp

Bijzonderheden

Aan de Dolfijnweg in Slootdorp wordt de herdenkingspaal onthuld voor de bemanning van de Halifax JN884. Jock Loudon was staartschutter, en dankzij zijn parachute de enige overlevende van de crash. 

Uitgesteld

Activiteit

Onthulling herdenkingspaal

Wanneer

Datum wordt nader bepaald

Waar

Molenweg / Schagerweg, Middenmeer

Bijzonderheden

Hier stortte op 11 april 1942 de Wellington 1C bommenwerper met Tsjechoslowaakse bemanning neer.

Uitgesteld

Activiteit

Onthulling herdenkingspaal

Wanneer

Daum wordt nader bepaald

Waar

Oostermiddenmeerweg/Zuiderkwelweg

Bijzonderheden

Om 16:00 uur zal de herdenkingspaal voor de bemanning van de Lancaster W4769 QR-V onthuld worden. Deze herdenkingspaal wordt geplaatst bij de kruising Oostermiddenmeerweg/Zuiderkwelweg. 

Agenda - archief

2019

Vrijdag 25 oktober 2019 14:00 uur.

Vatrop, Wieringen

Onthulling van de tweede herdenkingspaal. Deze paal is ter nagedachtenis aan Ivan R Moon en staat op de kruising Vatropperweg / Gemenelandseweg.

Zaterdag 14 september 2019, 16:30 uur

Begraafplaats, Middenmeer

Plaatsing kransen bij de oorlogsgraven op de begraafplaats in Middenmeer. The last post zal ten gehore worden gebracht.

Zaterdag 14 september 2019,  15:30 uur

Wagenpad, Middenmeer

De eerste herdenkingspaal wordt onthuld bij de kruising Wagenpad / Medemblikkerweg. Klik hier voor alle informatie over deze crash. Mr. Philip Plumb uit Engeland is nabestaande van een van de omgekomen bemanningsleden en komt speciaal voor deze gelegenheid over om de onthullling bij te wonen.  

Zaterdag 25 mei 2019

Begraafplaats, Middenmeer

Allan en Sue Riddell, nabestaanden van de Halifax-crash in Slootdorp bezoeken de begraafplaats en plaatsen bloemen..

Zaterdag 13 april 2019, 14:30 uur

De Cultuurschuur, Wieringerwerf

Chris Dijkshoorn en Mark Hakvoort geven een presentatie over Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon voor het Historisch Genootschap Wieringermeer.

Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon


Bestuursleden van de Stichting:

Naam

Functie

Mark Hakvoort

Voorzitter

Chris Dijkshoorn

Penningmeester

Martin Blaauw

Secretaris

Alle bestuursleden voeren hun functie onbezoldigd uit.

Documenten van de Stichting: